fbpx
Nyomj Entert

Az ország utcáinak szocreál vándora | Chromiez X Žiga

Ha megkérdeznék, milyen autóba ülve lennél igazán elégedett, tudnád, mit válaszolj? A hetvenes-nyolcvanas években ez teljesen egyértelmű volt: a vágyott Lada lehetett csak a választás. Chromiez-sorozatunk első járgánya ennek megfelelően pont egy Lada, a legendás ezerkettes. Taxi, családi autó, igazi igásló, egy valódi családtag. Most a tiéd is lehet, ha másként nem, hát miniatűr formában!

1970-ben rengeteg fontos esemény történt a világban. Április tizedikén feloszlott a Beatles. Egy nappal később, április 11.-én elstartolt az Egyesült Államok holdprogramjának hetedik küldetése, egyben a harmadik holdra-szállási kísérlet. Ugyanebben az évben Budapesten felavatták a kettes, azaz a piros metró első szakaszát, a szovjetek pedig a Luna-17-es holdszondával először juttattak önjáró űreszközt a Hold felszínére. Ami az autók szerelmeseinek számára viszont még ennél is fontosabb, az az, hogy 1970-ben Togliattiban legördült a futószalagról a legelső Lada 1200, kódnevén a VAZ-2101, ez pedig teljesen megváltoztatta a keleti blokk utcaképét – és legyünk őszinték, mindannyiunk életét.

A legtöbb országnak 1971-ig várnia kellett az első példányokra, így Magyarországon is csak 1971 júniusában adták át az első Ladát. Hogy a következő négy évben megnégyszereződött a lakossági tulajdonában álló személygépkocsik száma, az annak is volt köszönhető, hogy megjelent a piacon az akkoriban legkorszerűbbnek számító autó, a Lada 1200, avagy ahogy a szovjet piacon nevezték, a Zsiguli. A modell annyira népszerű lett, hogy még 2002-ben is több mint 295 000 volt belőle forgalomban, bár ekkorra már természetesen több típus is járta az utakat a 2101-esen kívül.

Chromiez-szériánk első autója is egy Lada 1200-as, azonban nem is akármilyen változata annak, hanem a taxi kivitel. A nyolcvanas évekre az egyik legnépszerűbb járművé vált a taxisok körében, mivel megbízhatóbb volt, mint kortársai. A városi legenda – a keleti blokk lakóit megnyugtató túlzással – úgy tartotta, hogy Budapesten több taxi volt, mint New Yorkban, ezek nagy része pedig ezerkettes volt. Természetesen elengedhetetlen kelléke volt minden taxinak az URH-rádió, az Argo típusú taxióra, a kilométer-regiszter és egy csokor olyan dísz, mint például a taxitársaság kis, tükörre akasztható zászlója vagy az „1 millió kilométer balesetmentesen” feliratú fémkoszorú.

A megbízhatóság lett a komolyabb taxitársaságok legfőbb célja, így például a Főtaxinál, a Volántaxinál vagy a Budataxinál is javarészt Ladákkal vitték az utasokat. Meghatározó látképe volt a korabeli Magyarországnak a taxi-Ladák sokasága, de ezen kívül a rendőrség és a honvédség is a Lada mellett tette le voksát.

1971-ben gyártásba került a 2101-es kombi változata, a VAZ-2102. Ebből jóval kevesebb készült a hagyományos változatnál, de pont ezért vált kuriózummá. Az emberek nehezebben fogadták el ezt a kivitelt, mivel sokan amolyan „munkásautónak” tartották, de később ők, köztük természetesen a munkások is, belátták, hogy rettentően praktikus volt a nagy csomagtér miatt, amelybe simán befért például egy Csepel hűtő. A kombi is rengeteg helyen tett szolgálatot, volt belőle a MALÉV-nak, a rendőrségnek, a tűzoltóságnak, és persze taxiztak is vele.

Forrás: Fortepan (Adományozó: UVATERV | 1978)

A filmművészetben is komoly szerepe volt a régi Zsiguliknak. Komoly „mellékszereplőként” láthattuk a típust András Ferenc legendás 1982-es filmjében, a Dögkeselyűben. A Cserhalmi György által alakított Simon József diplomás taxisofőr állandó „partnere” is egy ilyen taxi volt, illetve természetesen a többi taxis is nagyrészt ilyen autóval közlekedett.

A nosztalgiafaktor miatt a mai napig előszeretettel alakítanak át ezerketteseket korhű taxiváltozatokra, hogy megőrizhessenek a kor szelleméből valamit, ahogy a Chromiez-sorozat is szeretné ezt elérni ezzel az egyedi darabbal.

A limitált példányszámban elérhető CHROMIEZ kollekció darabjai már elérhetők a HYPEANDHYPER webshopjában. A Lada 1200-as modell miniatűr taxi- és kombiváltozatát Žiga express – The golden cab és Žiga – The family box néven keresd a shopban! A retrójárművek szerelmesei a sorszámozott fakocsik mellett az autóhoz passzoló különleges printeket is beszerezhetik, ugyancsak korlátozott számban!

Kattints a termékre és irány a HYPE webshopja!

ŽIGA KISAUTÓ
ŽIGA POSZTER
ŽIGA EXPRESS KISAUTÓ
ŽIGA EXPRESS POSZTER

Termékfotók: Liszkay Lilla

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük