fbpx
Nyomj Entert

Néhány nap alatt szervezik meg a profi divatfotózásokat | Random Shooting Day

Négy évvel ezelőtt indult el a hazai divatszakma legígéretesebb együttműködése, a Random Shooting Day. A profi sminkesekből, fotósokból, stylistokból és modellekből álló kreatív közösség azóta is hétről hétre újabb és újabb divatanyagokkal jelentkezik. A szervezésben minden nagyon véletlenszerű, az eredmény mégis professzionális, az éves kiállításokból befolyt összeg pedig adományba megy. A csoportosulás működéséről az alapítóval beszélgettünk.

„A Random Shooting Day-projektet egy »mélyrepüléses« időszakomban találtam ki négy évvel ezelőtt, amikor egy korábbi projektemnek vége lett. Akkor döntöttem el, hogy összegzem az életemet: átgondolom, hogy mi jó benne és mi nem. Rájöttem, hogy az alkotás hiányzik az életemből” – árulja el az ország egyik legismertebb fodrásza és hairstylistja, Koczka, a Random Shooting Day alapítója.

Koczkát a Random Trip zenei társulat koncepciója ihlette meg: ők hetente más-más előadókkal improvizálnak koncerteket. Ennek analógiájára előállt szakmabeli ismerőseinek a Random Shooting Day ötletével, melynek lényege, hogy hetente más stáb áll össze, majd a heti mood alapján összehoznak egy profi fotózást. Az ötletre egy zárt Facebook-csoport alakult, melynek ma már közel 190 tagja van.

A szervezés az alábbiak szerint zajlik: csütörtökönként egy modellügynökségtől kapják meg a következő fotózáson részt vevő modell fotóit, a kép alatt pedig bárki, akit megihlettek a fotók, vagy éppen ráér és van egy kreatív ötlete, kommentben elvállalhatja a moodot, amely meghatározza a sorozat látványvilágát. A mood vasárnapig elkészül, majd ez alapján társulnak a projektbe azok, akik szeretnének dolgozni a sorozaton. Vasárnaptól a következő hét csütörtökéig zajlanak az előkészületek, csütörtökön pedig már készülnek is a profi divatfotók. A frizuráért és a szervezésért minden projektben Koczka felel.

Hogyan válhat valaki a szakmai csapat részévé? Bekerülhetnek például pályakezdő fotósok, stylistok is? – kérdezem Koczkát, aki elmondja, hogy fel szokták őt keresni, és ha korábbi munkái alapján valaki tehetségesnek bizonyul, bekerülhet a csoportba.

„Nálunk mindenki arra törekszik, hogy a maximumot adja, emiatt mindig nagyon jó a végeredmény. Nem feltétlenül a mai divatot követjük, hanem azt csináljuk, amihez kedvünk van. Mára már presztízzsé vált a Randommal fotósorozatot készíteni.”

– árulja el Koczka, aki azt is hozzáteszi, hogy az eddigi 158 fotósorozat készítése mind konfliktusmentesen zajlott, pedig gyakran a fotózáson találkoznak először a szakma tagjai. Nincs rivalizálás, a résztvevők szívesen dolgoznak ingyen, az alkotóvágy hajtja őket.

Annak érdekében, hogy a projekt közösségi oldalain megjelenő fotósorozatok ne „vesszenek el” a digitális térben, minden évben rendeznek egy aukcióval egybekötött kiállítást is az anyagokból, melynek bevétele adományba megy. Az előző években a támogatottak között szerepelt a SUHANJ! illetve a Fábián Juli Emlékalapítvány is.


Borítókép: random.s.day116 fotó: Almási J. Csaba; styling,mood: Demeter Richárd; smink: Dévényi Kathy; modell: Bocskor Biborka; frizura: Koczka; fotó asszisztens: Szohr Nana, Adamko Péter; külön köszönet: Heaven Club Budapest

Random Shooting Day | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük