fbpx
Nyomj Entert

Raktárból művészeti tér | Milan Mijalkovic

A Dunához közel, a szerb fővárostól nem messze egy régi raktár kelt új életre: a Magacin Macura – Zenit 4 szakítva korábbi rendeltetésével ma már különböző művészeti és kulturális események színtere. A raktár felújítási terveit a szerb származású Milan Mijalkovic építész jegyzi.

A vajdasági Novi Banovci településén található Magacin Macura épülete a Macura Múzeum részét képezi. A múzeum 2008-ban nyitotta meg kapuit, az egyik legnagyobb modern és kortárs művészeti magángyűjteménynek ad otthont olyan irányzatokat képviselve, mint többek között a zenitizmus, a dadaizmus, a szürrealizmus és az akcionizmus.

A Magacin Macura épületét eredeti rendeltetése szerint gabona, liszt és kenyér tárolására használták, azonban ma már a várostól távol eső, vidéki hely gyakran válik koncertek, színházi előadások és filmvetítések nyüzsgő helyszínévé.

A nagyon egyszerű, fa tartószerkezetből és téglafalakból álló építmény átalakítására a szerb származású Milan Mijalkovic építészt kérték fel. A tervezésnél fő szempontként fogalmazódott meg a Magacin Macura eredeti jellegének és tulajdonságainak megőrzése. Az alacsony költségvetés miatt az építész egyszerű megoldások mellett döntött: az épület bővítését acélváz és szigetelt fémburkolatok segítségével oldották meg, az ajtókat, ablakokat és a padlót pedig újrahasznosított helyi anyagokból alakították ki.

A felújított épület rózsaszín tónusú homlokzatot kapott, ezzel is jelezve az új jelenlétét a faluban. A régi raktár épületét két, kívülről fekete árnyalatú egységgel egészítették ki, amelyekre színes üvegberakású ajtókat helyeztek el. Az új egységek enteriőrje fehérre vakolt falakkal válik teljessé, szép kontrasztot képezve a raktár téglafalaival.

Az új művészeti tér két szintre oszlik. Az alsó szinten egy hosszú kiállítótér, míg a felső szintjen a rezidens művészeknek szánt műterem, hálószoba és fürdőszoba található.

Fotók: Robert Slavik, Miljan Stojkovic

Milan Mijalkovic | Web | Instagram
Macura Múzeum | Web

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük