fbpx
Nyomj Entert

DHB X HYPE – Nyitott Stúdiók I SAUNNA kollektív

A SAUNNA kollektiv belsőépítész, design stúdió Nagymező utcai bázisán ad otthont a design különféle területein alkotó brandaknek. Az alapítók, Ági, Zsófi és Böbe saját munkái és design termékei is megtalálhatóak itt. Rendszeresen szerveznek különböző előadásokat, workshopokat a művészet és design-fenntarthatóság témaköreiben. A stúdió tervezői workshopokkal is várják az érdeklődőket.

Szerzők: Mayer Kitti, Farkas-Zentai Lili

A SAUNNA stúdiót három fiatal építesz – Bakó Zsófia, Bubla Ágnes és Zimmerer Erzsébet – alapította azzal a céllal, hogy a belsőépítészet esztétikai igénye mellett, funkcionális, környezetbarát, innovatív megoldásokkal szolgálhasson megrendelői számára. Olyan helyeken találkozhattunk az ő kézjegyükkel, mint például a Jókai utcában működő Róza levesétterem, vagy a Desszert.Neked desszertműhely (ezekbe a projektekbe más társtervezők is becsatlakoztak).

Fotók: Rácmolnár Milán

De nemcsak Budapesten, vidéken is érdemes nyitott szemmel járnunk: a lányok jelenleg a szekszárdi Korona borhotel tervezésével, illetve a kecskeméti Univer iroda fejlesztésével foglalkoznak, ugyancsak kooperációban más designerekkel. Az építészek nemrégiben új otthonra találtak a Nagymező utcában, ez lett a SAUNNA kollektiv, amely stúdió, műhely, iroda, tárgyaló, workshop tér egyszerre. A multifunkciós tér korábban egy lámpaboltnak adott otthont, amely egészen másképp festett: a mostani állapot szintén a lányok kezemunkáját dicséri.

A Nyitott Stúdió alkalmával erről is faggathatják majd a tervezőket a kíváncsi érdeklődők. Ha azt gondoltuk, hogy az építészek elefántcsonttoronyba zárva készítik vázlatterveiket, hát tévedtünk: legalábbis a SAUNNA esetében ez egész biztosan másképp van. A nyitottság nemcsak a stúdió belső terére igaz, de a lányok tervezői látásmódjára is, hiszen saját építész stúdiójukon kívül más tervezők is dolgoznak a SAUNNA kollektivben.

Pop-up jelleggel a lányok szívéhez közelálló hazai design márkák termékei is megjelennek a polcokon, akárcsak saját tervezésű tárgyaik, mint a Paperspokes biciklis csomagtartó ládák, a Bublab növényei és üvegkertjei, valamint a Luminose kutyás lámpák. Saját szervezésű ÖKO_MEMO estjeiken meghívott előadók, fontos témával foglalkozó projektgazdák mesélnek a közönségnek – ezek központi témája általában a fenntartható tervezés, a slow life vagy a tudatos fogyasztás. Közösségi terükben az előadások mellett gyakran rendeznek workshopokat is.

A sokszínű SAUNNA kollektiv mindennapjaiba most a Design Hét Budapest közönsége is belekóstolhat, és ha szerencséjük van, a lányok egész biztosan megmutatják azt a „láthatatlan” kiegészítőt, melyet a korábbi lámpabolt hagyományozott a csapatra.

Nyitott Stúdió I SAUNNA kollektív:
Időpont: 2019. október 8-án, 10:00-18:00 (stúdiólátogatás és előadások), október 10-én, 10:00-18:00 (stúdiólátogatás és workshopok)
Helyszín: SAUNNA kollektív (1065 Budapest, Nagymező utca 25.)

További részletek és regisztráció a Design Hét Budapest honlapján!

Közös reggelik a stúdióban

A HYPE két apró kérdéssel és persze a rájuk adott válaszokkal szeretné még inkább felkelteni az érdeklődést az adott stúdiók, műhelyek iránt. Mind a tizenöt idén bemutatkozó Nyitott Stúdiónak ugyanazokat a kérdéseket tettük fel. Íme Ági, Zsófi és Böbe válaszai – teret adnak magunknak és ugyanakkor ezt megosztják másokkal is, kávéval, teával.

Melyik három szóval tudnád a legjobban jellemezni a stúdiótokat?

Legyen 4! Kreativitás, nyitottság, sokszínűség, fenntarthatóság.

Kreativitás a szakmánkból következik, mert hárman lányok, építészek, belsőépítészek, formatervezők vagyunk mindannyian, akik alapítottuk a SAUNNA-t és SAUNNA kollektívet.

Nyitottság, mert magunknak szerettünk volna egy teret alkotni, de a hely adta magát, hogy megosszuk másokkal.

Sokszínűség pont ebből az összeköltözésből következik, mások vagyunk, más érdeklődéssel, de egy az biztos közös, a fenntarthatóság és környezetünk megóvása. Az irodai élet mellett, van lehetőségünk előadásokat, workshopokat tartani a SAUNNA kollektív-ben.

Van valami különleges szokásotok vagy mindennapi, de mégis nagyon sajátos rutinotok a stúdión, csapaton belül? Ha igen, mi az?

Mindennap más és más kihívások, projektek várnak ránk, ezért is jó ez a hely, mert nem kell bent lenni mindennap – mindenki intézi a saját dolgát, viszont szeretnénk fix pontokat, amikor találkozunk, ötletelünk, megbeszéljük a tapasztalatainkat és taníthatjuk egymást. Ilyenek a közös reggelik és délutáni kávézás, teázás.


A HYPEANDHYPER 2019-ben újra médiapartnere a Design Hétnek, és ennek kapcsán – egy kiállítás és egy záró meglepetés mellett – az októberi eseménysorozatot mintegy felvezetve, cikksorozatban mutatjuk be az idei Nyitott Stúdiókat.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük