fbpx
Nyomj Entert

Edukációs és szabadidőközpont | Marki, Lengyelország

A Varsó közelében található Marki városát ez az épület tette fel a térképre. Folytatjuk az innovatív terek bemutatását a PACE X HYPEANDHYPER sorozat keretében, ezen a héten egy multifunkcionális oktatási és szabadidőközponttal.

Marki városa sokáig tipikus alvóváros volt: az emberek főleg csak aludni jártak ide haza Varsóból, a település nem volt berendezkedve a közösségi életre, de a kulturális vagy szabadidős tevékenységekre sem. Ezen hivatott változtatni az MCER, az Edukációs és szabadidőközpont.

A 2019-ben átadott épületben üzemel egy általános iskola, található benne egy többfunkciós sport- és színháztér, valamint rendelezik számos kültéri sportpályával is. A komplexumnak nem csak a volumene figyelemre méltó: tele van passzív, környezetbarát és okos megoldásokkal. Az iskolaépület tantermeiben a világítást és az árnyékolást a tanárok applikáció segítségével tudják vezérelni, a levegő minőségét pedig az épület maga ellenőrzi folyamatosan. Az épület tetején tetőkert üzemel, ahol 35 cm mély vízben vízinövényeket termesztenek – ezzel optimalizálják az épület mikroklímáját, valamint így hűtik azt nyáron természetes módon.

A sportközpontban egy 25 méteres medence, egy 60 méteres csúszda, 300 fős nézőtérrel három kosárlabdapálya, valamint számos fitneszterem és spa is található. Ahogy az épületek többi részében, ezeknél is ügyeltek a környezettudatosságra, például újrahasznosított padlókkal, idővezérelt világítással és optimalizált vízfelhasználással szerelték fel ezeket.

Kiérünk a város szélére. Előttünk tarka, virágokkal teli mező. Az épületegyüttes épített környezetével együtt ezt a mintát követi. Egyéni hangulatú terei szimbiózisra, szoros egymás mellett élésre törekednek. Közösséget alkotnak, színes életközösséget, akár egy biodóm. Sport, kultúra, tanulás egyhelyütt – a főváros alvó városrészét töltik meg élettel, dinamikával, vidámsággal, energiával.

Karácsony Tamás DLA egyetemi docens

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék Web Facebook Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük