fbpx
Nyomj Entert

Fából vaskarika helyett japán műhold

A Kiotói Egyetemen egyedülálló műholdat fejlesztenek: az űrszemét mennyiségének csökkentésében játszhat nagy szerepet az életciklusa végén elégő égi eszköz.

A LignoSat a nem is olyan távoli jövő terméke lehet: a tervek szerint már 2023-ban az űrbe lövik a kívülről fával borított szerkezetet, melyet egy fakitermelő céggel, a Sumimoto Forestryvel közösen álmodnak meg a kutatók. A műhold nagyszerűsége abban rejlik, hogy mikor életciklusa végén újra belép a Föld légkörébe, maradéktalanul elég, így nem hagy szemetet maga után az űrben, illetve nem hagy a légkör legfelsőbb rétegeiben sem alumínium-oxid részecskéket úgy, ahogyan fémmel borított társai. Ezeknek a részecskéknek pontos jelentősége még nem bizonyított, de könnyen lehet, hogy az ózonréteg vékonyodásában nagy szerepet játszanak.

Takao Doi, a kutatás egyik résztvevője csapatával most azt teszteli, hogyan viselkedik a fa borítás napfénynek, nagy hőmérsékletingadozásnak és erős sugárzásnak kitéve. Ha ezeket a teszteket kiállja az anyag, elkészülhet a minimalista külsejű, fadobozra emlékeztető műhold, amelynek fejlesztése a földi életre is nagy hatással lesz. A létrehozása sorá gyűjtött tapasztalatokat strapabíró faházak építésében is kamatoztatják majd.

Forrás: dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük