fbpx
Nyomj Entert

Falfestmények Lengyelországból

Szürreális szituációk, sajátosan absztrakt emberi alakok és vizuálisan megfogalmazott üzenetek Lengyelország elhagyatott, városi közterein. Marcin Mokierów-Czołowski tervezőgrafikust kérdeztük karakteres falfestményeiről.

Marcin grafikai tervezést és vizuális kommunikációt tanult a Poznani Művészeti Egyetemen. Multidiszciplináris beállítottsággal rendelkezik, így munkái között különböző arculattervek mellett illusztrációk, motiondesign-projektek és falfestmények is megtalálhatók.

„Az első graffitim még tizenkét éves koromban készítettem, néhány évvel később kezdtem el érdeklődni a grafikai tervezés iránt. Tanulmányaim során különféle területekkel kísérleteztem a márkaépítéstől kezdve a weboldalakon át a tipográfiáig, litográfiáig, fotográfiáig és illusztrációig. Az illusztráció szerintem minden területhez kapcsolódik, ezáltal korlátlan lehetőségeket rejt önmagában. A falfestéshez néhány évvel ezelőtt kezdtem el újra visszatérni, egy új és kiforrottabb stílusban” – mondta el Marcin.

Egy falfestmény elkészítési folyamata számára az ünnepléshez hasonlatos, már a helyszín, a falak és a színpaletta kiválasztásával kezdve. Munkáinak vizuális világát mindig a kiválasztott helyhez igazítja, ami leggyakrabban egy elhagyatott és szokatlan épület. „Az irodai munkáimhoz képest a falfestmények készítése kiszámíthatatlan, friss és vad” – tette hozzá.

Majd így folytatta: „A köztéri falak festése sok szempontból lehet izgalmas: egy magazinban vagy online megjelenő illusztrációhoz képest szélesebb közönséget érnek el és nagyon különböző emberekkel léphetnek kapcsolatba. Éppen ezért azt hiszem, a legnagyobb kihívás egy falfestmény elkészítésében az, hogy felkeltse az arra járók figyelmét és különböző érzelmeket váltson ki a szemlélőkből – jó kedvre derítse őket, hatással legyen képzelőerejükre és segítsen nekik eggyé válni az én világommal.”

Alkotásaira jellemző különböző alakok ábrázolása különféle néhol humoros, néhol elgondolkodtató szituációkban, gyakran valamilyen üzenettel társítva. Visszatérő, összetartó elemként jelenik meg falfestményein egy központi emberi alak. Kompozícióit előszeretettel hangsúlyozza vastag kontúrokkal, letisztult formákkal, vagy éppen ellenkezőleg – az adott helyszín hangulatától és típusától függően – kusza és zsúfolt elemekkel. Fő inspirációs forrásai közé tartoznak többek között a városi terek, különböző művészek életútjai és a zene.

Marcin falfestményei több lengyel városban is fellelhetők, ott vannak Poznan, Varsó vagy Szczecin falain is. A falfestmények ideiglenes és mulandó jellege miatt némelyikük mára már megsemmisült, vagy új festmény került a helyére. A közeljövőben Marcin új alkotások létrehozását tervezi, ezúttal mélyebb témákat feszegetve, mint például belső harmóniánk megtalálása és önmagunk fejlesztése.

Kövessétek ti is Marcin jellegzetes alkotásait Instagram-oldalán!

Marcin Mokierów-Czołowski | Web | Behance | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük