fbpx
Nyomj Entert

Google Now

Egy tuti: a Google színes, laza, talán gyermetegnek is mondható brand identityjével 2011 után történt valami, ugyanis addig biztosan nem a szépség volt az első szó ami eszünkbe ötölhetett termékeikről. Feltételezésünk szerint (höhö), ez egyértelmű összefüggésben áll Larry Page CEO-ságával, ugyanis az ő vezetővé válását követően indult el a cég azon az úton, ami oda vezetett, amit ma látok a telefonomon például ha rányomok a kis „g” betűre.

Ebből jöttünk rá:

“Larry said ‘hey everyone, we’re going to redesign all of our products,’”

Jon Wiley

És valóban, amikor a frissítést követően először rányomtam a kék ikonra, elcsodálkoztam, hogy váratlanul jól néz ki az egész.

Látszik rajta, hogy egy más szemlélettel álltak az egészhez, sutba dobva az addigi szinte csak A/B tesztelésre épülő koncepciót, és designereket bíztak meg az új koncepció megalkotásával.

Amikor Larry Page átvette a cég irányítását, Jon Wiley a Google Search vezető designere elmondása szerint azzal indított, hogy bejelentette, minden terméküket újra fogják tervezni, és azt a feladatot adta a csapatnak, hogy minden amit tud a Google, jól is nézzen ki.

A helyzet nem az hogy eddig nem lettek volna menő dizájner arcok a Googlenél, mint inkább az, hogy sem elég „hatalmuk” nem volt ahhoz, hogy megvalósítsák céljukat, nem volt prioritás a szépség, csak a sebesség. Számtalan egyszerű, funkcionalitás mentén tervezett termék jelent meg párhuzamosan egy időben vagy egy idő tájt, s ezeknek senki sem figyelt a külalakjára. Mindegyiken dolgoztak valahol designerek, de olyannyira nem volt összehangolva a munkájuk, hogy csak ad-hoc módon folytak egyeztetések a csapatok között. Egy ilyen összguglis dizájnváltáshoz egy olyan új CEO kellett, akinek ez az egyik, ha nem a fő célja.

A cégnek, New Yorkban volt egy Google Creative Lab nevű csapata, akiket összekapcsoltak a Google különböző részein dolgozó tervezőkkel, és így külső partnerekkel kezdődött a közös munka, melynek méreteit és súlyát jelzi, hogy a cég termékeit naponta több mint egy milliárd ember használja, s ehhez kellett egy olyan dizájn nyelvet alkotni, mely legtöbbünk számára befogadható.

A munka kezdetekor meghatározott kulcsszavak a finomság, white space, tisztaság, rugalmasság és főként az egyszerűség volt. S ugye ez még csak az első lépés, mert a vízió elkészültével még gyakorlatba is kell ültetni a koncepciót.

A folyamat tehát nem úgy megy, mint más nagy cégeknél, például az Applenél, itt nincs Jonathan Ive, aki kézrátétellel alkot örökérvényűt házon belül, itt kisebb csapatok és külsősök dolgoznak külön, egymást kiegészítve mely folyamat végén valami nagy közös, szép és jó alakult ki.

Van egy kisebb „titkos” csapat is szintén New Yorkban, ez az UXA melynek honlapján csak a melóikról találunk információkat. Az UXA a Kennedy terv eredményeképpen jött létre, és főként az alkalmazások user interface-eit fejlesztik, valamint a közös koncepció ütőerén tartják rajta mutatóujjukat.  Az UXA-ban mindegyik Google részleg vezetőtervezője benne van, és hogy végre példát is mondjuk a munka jellegére, tekintsünk a Google Now alkalmazásra egy pillanatra.

Ez az alkalmazás, melyben már kirajzolódik az új koncepció körvonala, még ha vannak is gyermekbetegségei jelen pillanatban.

Az alkalmazás lényege, hogy több funkciót szereltek össze egy interfacebe, úgy hogy a termék igazán google maradjon az android ellenére. A munka itt is kooperiációról szólt. Az alkalmazás fejlesztői csapatában természetesen benne volt Wiley keresős csapata, egy londoni android fejlesztőtársaság akik a beszédfelismerést szállították, valamint a google központja közelében Mountain Viewban egy szintén androidos csapat, akik a geolokáción alapuló keresést fejlesztették.

A now fő grafikai vonalai ezeket a képességeket szolgálják és adnak teret: határozott tipográfia, white space és nagy képek, és ezek az elemek nemsokára teljesen uralmuk alá hajtják a mobil google-t.

Az új motívum; a kártya. Kártyák formájában jelenik meg minden, a keresési eredmények és képek, a térképek és a videók is. Nem kék linkek, hanem egységes kártyák melyek nem a valóságot utánozva jelennek meg, hanem virtuális egységekként, melyek grafikusan is láttatják az általunk keresetteket. Nem mintáznak fát, vagy alumíniumot mint egyes apple termékek, hanem csak szigorúan véve az eredményt, egy a fentiekkel leírható funkcionális ám szép környezetben.

Csekkoljátok. A Google design erőfeszítéseit ezentúl követhetitek majd nálunk folyamatosan.