fbpx
Nyomj Entert

MOME Segítő Pakkok | Kreatív pakk nyári szünetre

Megérkezett a MOME Innovációs Központjának Szociális Design Kutatócsoportja által kifejlesztett legújabb csomag, a Kreatív Pakk. A babát várók és az idősebb korosztály után most a fókuszban a 8-12 évesek állnak. Jöjjenek a részletek!

A társadalmi szolidaritás jegyében indított MOME Segítő Pakkok Izolációra projektje még májusban debütált azzal a céllal, hogy különböző élethelyzetekhez szükséges, a társadalmi távolságtartás ideje alatt hasznos, alapvető eszközöket és holmikat biztosítson olyan személyek számára, akiknek szükségük van támogatásra. A könnyedén beszerezhető tárgyakat és speciális útmutatókat tartalmazó csomagok digitálisan letölthetők és kis energiaráfordítással bárki számára összeállíthatók.

A Baba Pakk és a Gondos Pakk után a projektvezetők most az általános iskolásokra és a játszva tanulás élményére fektetik a hangsúlyt. 

De miben is nyújt segítséget a Kreatív Pakk?

Az otthoni izoláció és a távolságtartás időszakában a szülőket kihívások elé állította iskolás korú gyerekeik figyelmének lekötése és a fizikai aktivitások lehetőségének beszűkülése is – bár a nyári szünet alatt az otthoni időtöltés egyszerűbbé válik, mégis felmerül az igény a szabadidő minél változatosabb eltöltésére. A Kreatív Pakk erre az élethelyzetre kínál alternatívát:  „A MOME Kreatív Pakk lehetőséget teremt a kisiskolás korosztály számára arra, hogy a digitális oktatás után újra kapcsolódjanak offline megoldásokhoz, taktilitáshoz, térlátást és természetismeretet igénylő tapasztalatokhoz, mindezt pedig játékos formában tegyék” – mondták el Fehér Bori projektvezető, tervező és Csernák Janka kutató, tervező.

A csomagban háromféle játékot találhatunk meg, amelyek segítenek a finommotorikus képességek, a kézügyesség, a téri gondolkodás és a memória fejlesztésében. A MOME A/4 Építőjáték segítségével a kreatív építkezés, az A/4 Memória játékkal az állatvilággal kapcsolatos biológiai tudás, az A/4 Geometria játékkal pedig a térlátás és térbeli alakzatok felismerése fejleszthető. Persze mindegyik, a játékokhoz szükséges eszköz a háztartások nagy részében fellelhető és egyébként is könnyedén beszerezhető.

„A MOME A/4 Építőjáték papírcsövekből és befőttesgumiból kreált, moduláris, struktúraépítő rendszer. A gyerekek maguk készítik el a játék elemeit, illetve az összerakáshoz szükséges szerszámot. A tervezés során fontos volt, hogy mindenki számára elérhető, olcsó és környezetbarát anyagokat használjunk. Bízunk benne, hogy játék közben minél több kreatív megoldással, új elemekkel bővítik a rendszert a gyerekek és így építik fel saját fantáziavilágukat” – fejtette ki Lipóczki Ákos kutató, tervező.

Támogassátok a kezdeményezést és játsszatok ti is a közeletekben levő általános iskolás gyerekekkel. A Kreatív Pakk tartalmát a MOME Segítő Pakkok weboldaláról tudjátok letölteni.

Amennyiben felkeltette érdeklődéseteket a MOME Segítő Pakkok valamelyik előző csomagja is, olvassátok el a Baba Pakkról és Gondos Pakkról készített cikkünket:

MOME Segítő Pakkok | Letölthető babakelengye
MOME Segítő Pakkok | Gondos pakk idősek számára

Projektvezető: Fehér Bori
Tervezők, kutatók: Lipóczki Ákos, Csernák Janka, Bajzáth Angéla, Szerencsés Rita
Grafika: Csernák Janka, Réthi Gábor
Videó: Erdély Jakab
Fotók: Erdély Jakab

MOME Segítő Pakkok | Web

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük