fbpx
Nyomj Entert

Pályázatot hirdet a Plydesign

A Plydesign márka FRIGATE székcsaládja elnyerte a rangos nemzetközi díjat, az IF DESIGN AWARD-ot Termék kategóriában – a díj hatvanhét éves fennállása alatt nem volt még arra példa, hogy magyar bútor kapja meg ezt a szakmai elismerést. A siker arra ösztönözte a Plydesignt, hogy a tervezői munkába új, kreatív tehetségeket vonjon be, ezért nyílt ötletpályázatot hirdet a hazai felsőoktatásban tanuló diákok számára rétegeltlemez használati és berendezési tárgyak, valamint kiegészítők tervezésének témakörében.

Olyan használati eszközök, illetve berendezési tárgyak és kiegészítők ötleteit várják, amelyek jobbá, barátságosabbá teszik a felhasználó környezetét, megkönnyítik munkáját, vagy bármilyen egyéb módon érdemben hozzájárulnak életminőségének javításához, emellett pedig jól aknázzák ki a rétegelt lemezben mint anyagban rejlő potenciált. A cég kollekciójában már szerepelnek székek és asztalok, így a pályázat most kifejezetten nem ilyen tárgyakra irányul, hanem minden másra, ami funkciójában, céljában és esztétikájában kiegészítheti azokat.

A pályázók terveiket formapréselt rétegelt lemez, furnér, vagy létjogosultsága esetén akár a 3D-furnér által biztosított, nagyobb alakítási szabadság felhasználásával készíthetik el. A 3D-furnért akkor érdemes választani, ha az valóban indokolt és tényleges előnyt jelent, például amikor olyan termékeket, formákat tesz lehetségessé, amelyeket eddig a fa korlátai miatt egyáltalán nem, vagy csak más anyagokból lehetett megvalósítani, illetve ahol a fa, mint anyag jelentősen növelheti a termék nívóját. A Plydesign arra keresi tehát a választ, hogy:  

„milyen új formákat, funkciókat lehet még kifejleszteni a rétegeltlemez adta lehetőségeket kihasználva?”

A pályázat célja a fiatal tehetségek felkarolása, a Plydesignnál felhalmozott tapasztalat, know-how megosztása és az új ötletek, koncepciók hasznosítása, potenciálisan gyártásba vétele. A zsűri által – első körben – kiválasztott öt pályázó lehetőséget kap munkája bemutatására és ötlete akár gyártásba és piacra is kerülhet. Bár a pályázat végén csak két díjazott (a fő- és közönségdíjas – a szerk.) lesz, mégis minden résztvevő nyer: regisztráció után a pályázók hozzáférhetnek a technológiával kapcsolatos, máshol nem elérhető háttéranyagokhoz, előadásokhoz, betekinthetnek egy designvállalkozás működésébe, és nem utolsósorban releváns visszajelzéseket is kaphatnak munkáikra. A zsűrizésében ráadásul részt vesz a 3D-furnér egyik feltalálója, a Reholz, majd Danzer cégek ügyvezetője, Jörg Förster is.

A PLY DESIGN HOUSE zsűrizésében olyan szaktekintélyek vesznek részt, mint a 3D furnér egyik eredeti feltalálója és a Reholz, majd Danzer cégek ügyvezetője, Jörg Förster, Babits Tamás a Plydesign Kft. alapítója és tulajdonosa, és a Licit Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, Cselényi Krisztina a Magyar Formatervezési Tanács tagja és az Európai Bútorszövetség (EFIC) elnökségi tagja, Kerékgyártó András DLA, a Plydesign Kft. vezető tervezője és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi tanársegédje, Juhász István DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi docense, Tremmel Ádám, a Licit Kft. gyártásvezetője, valamint Kiss Milán, a Licit Kft. fejlesztési vezetője.

A pályázat minden BA vagy BSC szakon végzős, valamint minden MA vagy MSC szakon a magyar felsőoktatásban tanuló aktív hallgató, illetve az elmúlt két évben itthon végzett egykori hallgató előtt nyitva áll. Pályázni csak egyénileg lehet!

A pályázat benyújtási határideje 2021. július 31.

További részletek a Plydesign weboldalán!

Plydesign | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük