fbpx
Nyomj Entert

Pilvax kávéház – ahogy még sosem láttad

Az idei a kilencedik év, amelyben kreatív anyaggal emlékezünk meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Egy éve, a koronavírus miatti korlátozások kezdetén még az országot jártuk a legsikerültebb szobrokat kutatva, hogy elkészítsük tavalyi forradalmi videós tartalmunkat. Ahogyan idén sok minden más, úgy mi is a virtuális térbe „kényszerültünk”, de ez sem gátol meg minket abban, hogy méltó módon emlékezzünk meg modern nemzeti identitásunk egyik legfontosabb eseménysorozatáról és annak egyik legemblematikusabb helyszínéről.

A Pilvax kávéházról biztos, hogy a történelemkönyvekben szereplő, idealizált illusztráció ugrik be sokaknak. Preiszler József tollrajzán nagy, csarnokszerű térben szerepel csupa jól öltözött, elegáns 19. századi polgár, akik kulturáltan társalognak egymással.

Valójában a Pilvax nem volt kifejezetten nagy kávéház és aligha lehetett mindig a magas kultúra színtere. Az viszont vitathatatlan, hogy az 1848. március 15-i események itt kezdődtek el a reggeli órákban. A hagyomány szerint Petőfi Sándor itt szavalta el először a Nemzeti dalt,  Jókai Mór pedig felolvasta a 12 pontot és a proklamációt.

Kevesen tudják, de a Pilvax Károly nevéhez fűződő kávéházat 1846-tól már Fillinger János vezette: a forradalom kitörésének napján is ő látta el Petőfiéket a reggeli feketével. A kávéházat 1848. március 15-e és az év augusztusa között Forradalmi Csarnoknak nevezték, majd a szabadságharc után Café Herrengassénak, később Schőja Kávéháznak keresztelték. 1911-ben a kávéház sajnos a városrendezés áldozatává vált, így ma már csak korabeli fotókról és elbeszélésekből tudhatjuk, hogyan is nézhetett ki ez a legendás helyszín.

Az összegyűjtött kávéházi fotók alapján 3D-modellezéssel rekonstruáltuk a belső teret, majd Unreal Engine-ben olyan fényeléssel és berendezésekkel láttuk el, ami a legjobban vissza tudja adni az 1800-as évek közepére jellemző Pilvax-atmoszférát. A reggeli órákat megidéző hangulatban akár azt is kérdezhetjük: vajon a forradalmárok azért nincsenek jelen, mert még nem érkeztek meg a Pilvaxba, vagy mert már úton vannak a jogi egyetem felé? (Vagy csak a kijárási korlátozások miatt más helyszínt kellett találniuk?…)

A részleteket bemutató képek mellett egy 360°-os panorámavideó segítségével repülhetünk vissza virtuálisan 1848 március 15-ének reggelére, egyenesen a Pilvaxba.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük