fbpx
Nyomj Entert

Szimbolikus körbe zárt szivárvány | Atelier Štěpán

Ha egy ötlet harminc évet vár arra, hogy valóság legyen belőle, nagy a valószínűsége, hogy valami kivételes lesz az eredménye. Brno új római katolikus templomának esetében legalábbis így történt.

Marek Jan Štěpán építészt már harminc éve foglalkoztatja egy kortárs templom megépítésének gondolata. A megvalósításra azonban csak nemrég kerülhetett sor Brno egy betonépületekkel teli lakótelepének közepén, ahol a templom körül komplett egyházi negyed alakult ki.

A 25 méter átmérőjú, 18,5 méter belmagasságú templomot a boldoggá avatott Maria Restituta Kafka nővérről nevezték el, aki hatszáz méterre innen született. A kör alakú épület mellett találunk még egy háromszög alaprajzú harangtornyot és egy négyzetes egyházi központot is, így mindhárom fő geometriai elem képviselteti magát a komplexumban.

A kör mindig is a menny és az örökkévaló szimbóluma volt, ez esetben is a teljességet szimbolizálja, de utal az utolsó vacsorára is, amelyen Jézus és az Apostolok utoljára ültek körben egy asztalnál. Az épület ezen túl is teli van szimbólumokkal: a falon kivágott háromszög például a mennyei kárpit szakadását idézi fel.

Ugyanígy allegorikus jelentéssel bírnak a fények és azok különböző megjelenési formái is a térben. Bár természetes fény járja át a templombelsőt, a fény forrása meghatározhatatlan marad a hívő számára – ezt az építész Marek Štěpán így magyarázza: „A fény a templomban a a fizikai világon túli létezésünket és Istent képviseli.

A templomnak a szivárványos fényjáték kölcsönöz igazán eredeti karaktert. A jelenség a kupolát tartó falakba épített, színes, nyolcvan méter hosszú üvegablaksornak köszönhetően jön létre.

A templomot a minket körülvevő világ függvényében érdemes felfogni. A barokk korban a templomtér képregényre hasonlított, itt ismerhették meg a hívek a szent történeteket. Ma, amikor könnyen hozzáférhető információval van tele a világ, és mindenhonnan vizuális és egyéb ingerekkel bombáznak minket, a templomnak ezt a hatást kell ellensúlyoznia azáltal, hogy az elmélyülésre teremt alkalmat, felesleges benyomáskeltés nélkül.

– Marek Štěpán.

Forrás: Linka News (sajtóanyag)

Atelier Štěpán | Web

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük