fbpx
Nyomj Entert

Tizenkét lábú ház | RJZS architects

Sűrű akácok és tölgyek között bújik meg ez a tizenkét lábon álló ház: az RJZS Architects által tervezett épület egy Zebegény melletti erdős domboldalon kapott helyet, páratlan kilátással a Dunakanyarra.

Zebegény Budapestről nézve az egyik legtávolabbi Dunakanyarban fekvő település. Magával ragadó természeti adottságai mellett kulturális, művészeti és építészeti szempontból is nagy jelentőséggel bír. A vidékre jellemző épített környezet jellegzetességeire a domborzati viszonyok és természeti értékek is nagy befolyással vannak.

A tizenkét lábú ház Zebegény északnyugati szélén, egy lakó- és üdülőházak alkotta övezetben található. Az itteni geomorfológiai szerkezet jól mutatja a lejtős terepre építkezés fő jellegzetességeit: a kis méretű épületek szinte kivétel nélkül a hegy lejtésével párhuzamos irányban, szabadon állnak, értékes növényállománnyal körbevéve.

Az RJZS architects által tervezett kis épület is egy fákban gazdag telken kapott helyet, amely ugyanakkor az átlagos lejtésviszonyoknál is meredekebb. Így egy olyan ház megtervezésére volt szükség, amely nem okoz kárt a körülötte elterülő növényvilágban, idomul a hegyoldal szerkezetéhez, valamint a Dunakanyarra néző kilátás is élvezhető belőle. Ezen tényezők összességéből született meg a terület lejtésével párhuzamosan fekvő, falábakra állított, könnyűszerkezetes, magastetős épület, ami használható alkotóműhelyként és hétvégi házként egyaránt.

Az épületet egy egyszerű deszkalépcsőn tudjuk megközelíteni, ami a tizenkét lábból álló vázszerkezethez vezet. A lépcső tetejéhez érve tudunk belépni a házba. A hegy fölé magasló enteriőrben végighaladva szemlélhetjük az erdőt a fák törzseitől egészen a lombkoronákig, majd a teraszra érve a fák teteje fölött a Dunakanyart is megcsodálhatjuk.

Fotók: Danyi Balázs

RJZS architects | Web | Instagram

Forrás: Sajtóanyag

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük