fbpx
Nyomj Entert

A HYPEANDHYPER kedvencei | Highlights of Hungary 2020

A Highlights of Hungary január közepén hozta nyilvánosságra a kurátorok által kiválasztott ötvenöt jelölt névsorát, amely a kultúra, a sport, a tudomány, a civil és az állami szervezetek, valamint az üzleti világ képviselőiből állt össze. Február 18-áig rajtunk a sor, hogy szavazzunk a minket leginkább inspiráló történetekre. A HYPEANDHYPER csapata összegyűjtötte kedvenceit – íme, a shortlistünk.

Nanushka – Terényi asszonyok – Noha Studió kollaboráció

A NohaTerény kerámiaalkotó táborainak tapasztalatai és a kis nógrádi település rossz foglalkoztatási lehetőségei ösztönözték a NohaStúdió és a Nanushka vezetőit arra, hogy komoly hozzáadott értéket teremtő munkát adjanak a település asszonyainak: a Nanushka divatmárka 2020-as tavaszi kollekciójában a műanyag gombokat az általuk készített magastüzű kerámiagombok és kiegészítők váltották le. A terényi asszonyok az együttműködés segítségével amellett, hogy kamatoztathatják hagyományokon alapuló tudásukat, egy új szakmát is elsajátíthatnak.

Bővebben ITT olvashattok a jelöltről.


@sikidegvagyok

A Sikidegvagyok Instagram-oldal azokat az állandósult nyelvi paneleket gyűjti össze, amelyek átfogóan írják le kis magyar valóságunkat. A nagymamáinkat, a szüleinket, a híradóst, a péket, a fodrászt, az általános iskolás osztályfőnökünket, az életünk visszatérő szereplőit – és így saját magunkat is – jellemző fordulatok mögött komplex karakterek, jelenségek és társadalmi közegek bújnak meg.

Bővebben ITT olvashattok a jelöltről.


Partizan Architecture: Lőrinc pap téri jezsuita templom gyermekfoglalkoztatója

A józsefvárosi Jézus Szíve Jezsuita Templom közösségében több olyan szülő is van, aki szívesen hozza el kisgyermekeit templomi programokra. Erre reagálva alakítottak ki egy helyiséget, ahol a misék alatt jól eljátszhatnak a gyerekek. A templom vezetése a Partizan Architecture-t bízta meg a tér berendezésével – a szivacselemekből kialakított terep egyensúlyt teremt a templomépület időtlen mozdulatlansága és a játék folyamatosan mozgásban lévő karaktere között.

Bővebben ITT olvashattok a jelöltről.


Road Movie

A Road Movie sorozat Magyarország szeretetéről szól. 2019 nyarán a VOLT FILM a legnépszerűbb hazai zenekarokat és előadókat arra kérte fel, hogy olyan dalokat írjanak, amelyeknek a hozzájuk legközelebb álló régiók, városok, falvak, utcák, terek az ihletői. A dalokhoz neves, fiatal és tehetséges rendezők készítenek klipet. E dalokat, klipeket egészíti ki a Road Movie Guide című országjáró úti film, amelyben Tilla vezetésével a dalok előadói kalauzolják a nézőket, mesélve a kiválasztott helyekről. 2020 végén az első tíz úti cél és művész a Road Movie Albummal is bejárta az országot.

Bővebben ITT olvashattok a jelöltről.


Superar Zeneművészeti Program

A SUPERAR célja, hogy minden gyermek szociális hátterétől és zenei készségeitől függetlenül tapasztalhassa meg a mindennapos közös muzsikálás személyiségformáló és közösségépítő hatását. Éppen ezért a SUPERAR 2018 óta ingyenes, magas művészi színvonalú, közösségi zeneoktatást kínál olyan iskolákban, amelyekben a tanulók jellemzően a szociális környezet miatt egyébként nem jutnának hasonló lehetőségekhez. Hiszik és tapasztalják, hogy a magas szintű közös zenélés (esetükben kóruséneklés és klasszikus gitárzenekar) nemcsak zenei élményt jelent, de olyan együttműködő közösség létrehozására is képes, melynek tagjai figyelnek egymásra, erősítik egymást és közösen dolgoznak a sikerért. 

Bővebben ITT olvashattok a jelöltről.


This is Redy

Az ember egy napon felkel, menstruálni kezd – hamarabb, mint várta –, nincs otthon semmije, de támad egy ötlete, amit aztán meg is valósít, majd nagyjából egy év alatt elad több, mint tízezer darab menstruációs bugyit. Ez a Redy sztorija, vagyis itt kezdődött minden. A this is Redy 2019 májusában indult, majd rövid időn belül szinte nem volt olyan női lap, amely ne kapta volna fel a fejét az innovációra. Amire a Redy rámutat: ezen a területen is visszaszorítható a hulladéktermelés, mert van fenntartható és kényelmes megoldás!

Bővebben ITT olvashattok a jelöltről.


Durica Katarina

Durica Katarina író, újságíró, három gyermek édesanyja. Nőket érintő témákat dolgoz fel cikkeiben, könyveiben. Regényei köré női közösségek alakultak Magyarországon és Szlovákiában egyaránt. Írásai olyan fontos kérdésekben segítik elő a traumafeldolgozást, mint a nemi erőszak, a prostitúció és a kapcsolati erőszak számos formája.

Bővebben ITT olvashattok a jelöltről.


Tajgetosz Show

A Tajgetosz Show nevű YouTube-csatorna küldetése, hogy felhívja a figyelmet arra: nem vagyunk egyedül! Nemcsak a mozgássérültekről szól, hanem mindenfajta elszigeteltségről, kitaszítottságról és szorongásról is, amivel az élet együtt jár. Ádám mozgássérültként szerzett élményeiről és tapasztalatairól humorral tudósít – számára ez a túlélés alapkelléke. Úgy gondolja, hogy az egyéni szégyenérzet és a másiktól való félelem, ami társadalmunkat behálózza, az ilyenfajta ön- és közanalízisen keresztül oszlatható el.

Bővebben ITT olvashattok a jelöltről.


Horvát Lili: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Horvát Lili második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a 2020-as Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. Azóta jó néhány rangos díjat nyert, fesztiválkörútja jelenleg is tart. A filmben összecsúszik a valóság és képzelet. Dr. Vizy Márta, a negyven éves idegsebész szerelmes lesz és fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen Drexler Jánossal. Ám hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél, a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten indul a keresésére, de amikor rátalál, Drexler azt állítja, sohasem látta őt azelőtt. Márta kételkedni kezd magában – lehet, hogy annyira vágyik a férfira, hogy csak a fantáziája játszik vele? Úgy dönt, mégsem utazik vissza Amerikába. Egy budapesti kórházban vállal munkát, és nyomozni kezd Drexler János után.

Bővebben ITT olvashattok a jelöltről.


Highlights of Hungary | Web Facebook Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük