fbpx
Nyomj Entert

A világ első olvadásbiztos jégkréme | Bompas & Parr

Elég bizarr, de a világ első olvadásbiztos fagyijának elkészítéséhez a food design pápái egy második világháborús technikát használtak fel.

A Bompas & Parr food design-stúdió forradalmasíthatja a jégkrémipart. Szakembereik egy olyan jégkrémet kísérleteztek ki, mely sokkal lassabban indul olvadásnak, mint a hagyományos fagyik: 24 fokon akár egy órán keresztül is kellően hűvös marad.

Az ötletet állítólag a klímaváltozás miatt egyre forróbbá váló nyarak adták a londoni stúdiónak – úgy érezték, a világnak most már tényleg szüksége van az olvadásbiztos jégkrémre. Az extraerős jég receptjéhez Geoffrey Pyke-nak a második világháború alatt, hadi célból kifejlesztett innovációját használták fel.

Az eredeti, Pykrete-nek becézett anyaghoz fűrészpor és cellulóz keverékét használta fel Pyke. Az elegyet vízbe keverte, majd lefagyasztotta. A jégkrémhez természetesen nem ezeket az alapanyagokat vetették be a designerek: az el nem olvadó jégkrémhez gyümölcsrostokat használtak fel.

A forradalmi jégkrémeket 2018 augusztusában mutatták be a British Museumban egy ételekkel foglalkozó kiállításon. Hogy miért nem terjedtek el azóta szélesebb körben, az rejtély marad.

Forrás: Dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük