fbpx
Nyomj Entert

Az újragondolt Hotel Švicarija | Ljubljana, Szlovénia

PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk eddigi szereplőihez képest a Hotel Švicarija talán meglepetés lesz a kortárs projektekhez szokott szemeknek. Mutatjuk, hogyan korszerűsítették ezt a 20. század elején népszerű közösségi helyet!

Első ránézésre valószínűleg semmi kortársat nem látunk az 1910-ben épült, alpesi stílusú épületen. A svájci faházakra emlékeztető Hotel Švicariját valóban korhűen rekonstruálták, azonban a 2014-ben befejezett felújítási terveken egyértelmű, hogy a téralakítás modern igényeknek megfelelőlen történt.

A ljubljanai Tivoli Hotel (másik nevén Švicarija, ami szlovénül svájci faházat jelent) a 20. század elején a szlovén kulturális és társadalmi élet népszerű központja volt. Tervezője Ciril Metod Koch, aki a századforduló több jelentős ljubljanai épületét is jegyzi. A gyönyörű, cizellált épület földszintje egykor közösségi tér volt, a felújítást megelőző évtizedekben azonban főleg raktárként üzemelt, valamint egy-két műteremnek adott otthont, míg a felső szinteken manzárdlakások voltak.

A felújítás, melyet az Arrea építész iroda készített elő, a földszintben rejlő lehetőségek kibontására fókuszált: a terek egybenyitásával egy kiállításokra, fogadásokra alkalmas helyiség jött létre, illetve renoválták a kazettás falburkolatokat és a központi lépcsőt is. Ezen a szinten két új szobrászstúdió is létesült, nagy ablakokkal, kilátással az erdőre.

Az emeleteken lévő szállodai szobákat kibővítették és műtermekké alakították. A hangsúlyt összességében a terek nyitottabbá tételére helyezték: az eredeti téralakításhoz képest több fény és nagyobb fokú átjárhatóság jellemzi az új Hotel Švicariját, így az olyan, finom részletek és díszítőelemek is jobban láthatóvá váltak, mint a dekoratív csempék, a parketta és a famennyezet.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | WebFacebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük