fbpx
Nyomj Entert

Egy még nagyobb levegő: a világjárvány miatt elhalasztják az OFF Biennálét

Sorra halasztják el a világ művészeti- és design fesztiváljait, vásárait az egyre drasztikusabb méreteket öltő koronavírus járvány miatt. Sajnos az április 24. és május 31. közé tervezett OFF-Biennálé Budapest is erre a sorsra jutott.

Alig egy hónapja, amikor bejelentettük az OFF-Biennále harmadik kiadását, még nem tudhattuk mennyire aktuális is lesz ez a címadás. Az OFF alapvető célkitűzése politikai, ökológiai, társadalmi válságok, azaz az egész bolygónkat érintő globális jelenségek lokális olvasatának bemutatása. Az idén tavaszra tervezett tucatnyi projekt azt hivatott demonstrálni, milyen szerepet vállalhat a képzőművészet a fentiekkel kapcsolatos progresszív gondolatokhoz és javaslatokhoz szükséges kollektív képzeletünk felszabadításában.
 
A COVID-19 által keletkezett globális válsághelyzet tehát számunkra bizonyos szempontból nem is lehetne aktuálisabb. A harmadik OFF-ban nincs egyetlen olyan projekt sem, amelyhez ne kapcsolódnának szorosan az elmúlt hetek történései. A populista rezsimeknek való kiszolgáltatottság, az ökológiai válság letagadhatatlan jelenléte, az egyéni cselekvőképesség fontosságának aktualitása, a kis közösségekben rejlő új társadalmi lehetőségek mind olyan témák, amelyekről diskurzust terveztünk indítani.

– fogalmaznak sajtóközleményükben a szervezők.

Az 2020-as OFF fókusza a klímaválság és az egyéni szabadságjogok köré épült, a címadást pedig József Attila 1935-ben írt Levegőt! című verse ihlette, mely a nagy gazdasági világválság utáni társadalmi katasztrófa közepén született. A jelen események után talán még aktuálisabbak lesznek az OFF kérdésfelvetései – mert a szervező ígérik, nem maradnak némák, és keresik a fesztivál új időpontját.

Fotó: Museo Aero Solar, 2007, Prato, Olaszország, 2007, az Aerocene Alapítvány jóvoltából

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük