fbpx
Nyomj Entert

„Ez mindig csapatmunka” | Master & Master

Mikor megismertük a Master & Mastert, nem gondoltuk volna, hogy egy cseh márkával van dolgunk − pedig nagyon is! A két jóbarát, Ondřej Zita és Luděk Šteigl alapította brand az „Év Gyártója” lett Csehországban. Nem sokkal azután, hogy megnyerték a Czech Grand Design díjat, felkerestük és arra kértük őket, meséljék el sikertörténetüket. Kérdéseinkre Ondřej Zita válaszolt. Interjú!

Néhány hónappal ezelőtt megnyertétek a Czech Grand Design díjat. Mit éreztetek, amikor megcsörrent a telefonotok és a műsorvezető bejelentette a győzelmeteket? Meglepetésként ért benneteket, vagy egy kicsit számítottatok a díjra?

Meglepetésként ért bennünket is. Nagy örömmel fogadtuk a hírt, és persze, hatalmas megtiszteltetés számunkra. Ez a díj kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy amit csinálunk, aminek az energiánkat szenteljük nap mint nap, az működik. Természetesen ez hatalmas kötelezettség is a jövőre nézve, hiszen még mindig nagyon az elején tartunk a vállalkozásunknak.

A Master & Mastert 2012-ben alapítottátok. Ha jól tudom, Luděk asztalos végzettséggel rendelkezik, te pedig grafikus vagy. Honnan jött az ötlet, hogy közös bútormárkát alapítsatok?

Luděkkel kamaszkorunk óta barátok vagyunk. Mindig is szerettünk volna közös vállalkozást indítani, csak éppen nem tudtuk, milyen területen. Az UMPRUM-on (Prágai Iparművészeti Főiskola – a szerk.) tervezőgrafikát tanultam, és sokakkal megismerkedtem: építészekkel, formatervezőkkel, köztük Michal Malášekkel is. Ő tervezte nekünk később a márka legelső termékét. Ezidő alatt Luděk asztalosként dolgozott Londonban. Miután 2012-ben befejeztem az egyetemi tanulmányaimat, Luděk pedig hazatért az Egyesült Királyságból, úgy döntöttünk, összeeresztjük a szakmai hátteremet Luděk technikai és mesterségbeli tudásával. És íme, itt tartunk most!

„Cabinet One” tárolószekrény (tervező: Tomáš Varga)
„Reverse” asztallábak & asztallap (tervező: Michal Malášek)

A Master & Master márkanév kettőtöket takar. Ez valóban egy „two-men show”, vagy vannak más munkatársaitok is?

Kezdetben valóban csak ketten voltunk, és mint minden kezdet, ez is nagyon nehéz volt. Egy évvel később vettük fel az első alkalmazottunkat. Most már heten dolgoznak a cégben Luděken és rajtam kívül. Természetesen sok egyéb partnerrel, vállalattal és beszállítóval is együtt dolgozunk, hiszen egyedül nyilvánvalóan nem győznénk. Ez mindig csapatmunka.

„Diamond” asztallábak & asztallap (tervező: Michal Malášek)

Gyártóként saját bútorkollekcióitokat más tervezőkkel együttműködésben fejlesztitek, a „Cocon” széket és dohányzóasztalt például Lucie Koldová tervezte számotokra. Milyen volt az együttműködés vele? Hogyan találkoztatok Lucie Koldovával, illetve hogyan ismerkedtek meg más designerekkel?

Minden egyes termékünket más designer tervezi. Elsősorban gyártók vagyunk, és bár felügyeljük a tervezést, a kollekciók alakulását, mi magunk nem tervezünk. Ez egy meglehetősen komplex szakterület, amit inkább átengedünk a tapasztalt formatervezőknek. Ugyanakkor a tervezővel közösen választjuk ki azt a darabot, amely leginkább illeszkedik a brandhez, emellett figyelemmel kísérjük és megvitatjuk a gyártmányfejlesztési folyamatokat. Én egyébként is csak a kétdimenziós dolgokban vagyok járatos. Luciet egyébként szintén az UMPRUM-ról ismerem. Az egyetem a legjobb hely arra, hogy kapcsolatokat építs, amelyek aztán a jövőben hasznodra válnak majd.

„Cocon” dohányzóasztal & szék (tervező: Lucie Koldová)

2012-ben indítottátok a brandet, 2017-ben pedig megnyitottátok a saját bemutatótermeteket Prága Holešovice városrészében. Milyen sikerekről tudtok beszámolni ebből a néhány évből? Milyen mérföldköveket tartotok fontosnak megemlíteni, amelyek fontosak vagy emlékezetesek voltak a márka és a ti életetekben?

A Czech Grand Design díj mindenképp az egyik ilyen fontos mozzanat a márka történetében. Korábban jelöltek már minket többször is, viszont még sosem győztünk. Számunkra minden új termék is mérföldkőnek számít, hisz elkészítésük mindig egy hosszú út az ötlettől a portfólióban megjelenő késztermékig. Fontos fejezete ugyanakkor az életünknek az is, hogy Luděkkel mind a ketten apák lettünk, nagyjából másfél évvel ezelőtt. Ez sokkal személyesebb mérföldkő az életünkben, mint egy szakmai történés, viszont sok energiát és elszántságot ad nekünk ahhoz, hogy tovább építsük a Master & Master brandet.

A Master & Master bemutatóterme Prágában

Vannak terveitek a közeljövőre? Elárulnátok nekünk, milyen projekten dolgoztok most?

Jelenleg új termékekre fordítjuk az energiánk nagy részét, így számos újdonság van kilátásban. Nem árulhatok el túl sokat, de annyit igen, hogy a soron következő izgalmas projektjeink között egy komplett székcsalád terve is szerepel.

Fotók: Master & Master

Master & Master | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük