fbpx
Nyomj Entert

Organikus design bútorok Ukrajnából | FAINA

Victoria Yakusha-nak, a FAINA márka tervezőjének nagy szerepe van abban, hogy a világ megismerje az ukrán designt. A formatervező az ökotudatos anyagfelhasználást és kortárs formavilágot egy hagyományos, ukrán kézműves technikával ötvözi, ihletért pedig az egészen ősi tradíciókig nyúl vissza.

A 2014-ben megalapított FAINA márka bútorai észrevétlenül csempészik be az ukrán kézműves hagyományokat a kortárs designba. Mivel naiv stílusban, főleg organikus anyagokból készülnek, gond nélkül illeszkednek az aktuális trendekbe, például a wabi-sabiba. A különleges geometriai kultúrával rendelkező, 7000 éves cucuteni kultúra, a szkíta civilizáció és a szláv falusi házak berendezése egyaránt hatással voltak a bútorokat tervező Victoria Yakusha-ra.

A ZTISTA kollekció szó szerinti fordításban azt jelenti, „tésztából készült”. A tervező ezzel a hagyományos ukrán kézműves technikára, a tekerésre utal. A kollekcióban szereplő székek és asztalok újrahasznosított fémvázas alapját cellulózzal, lenvászonnal, agyaggal és szalmával borítja be, melyeket egy kukoricakeményítő alapú biopolimerrel fog össze – tényleg mintha egy tésztát gyúrna össze.

„A helyi kézműves technikák segítenek abban, hogy kiemeljem a kulturális gyökereinkkel való kapcsolat fontosságát. Olyan tartós, fenntartható bútorokat szeretnék létrehozni, melyekre később az utódaink értékes családi kincsekként gondolnak majd”

– fogalmazott Yakusha a desing-milk-nek.

FAINA | Behance | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük