fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Újraéledő múlt

Korábbi válogatásainkban volt már alkalmunk a nyolcvanas évek tárgytervezését megismerni, erre a hétre azonban minden eddiginél izgalmasabb projekteket válogattunk össze, így élesztve újjá a múlt eszközeit.

A kor tárgytervezésének stíluseszközeit, elvárásait már legutóbbi cikkünkben kiveséztük, ezért most a korszak eszmeiségéről, hatásáról ejtünk pár szót.

Ha minimalizmusról és letisztultságról beszélünk, nem éppen a nyolcvanas évek jutnak elsőre eszünkbe: sokkal inkább mai, csúcstechnológiával felszerelt okostelefonokat és egyéb 21. századi eszközöket sorolnánk ide. De ahhoz, hogy ma a minimalista tervezés reneszánszát élhessük, kellett az a fejlődési pálya, aminek katalizátora a redukált design atyjának, Dieter Ramsnak öröksége volt. Rams híres mondását – „A kevesebb több” – intézmények, technológiai óriások használják jelmondatukként a mai napig. Ez a filozófia teljes mértékben befolyásolta a modern tervezésről alkotott képet a nyolcvanas évektől kezdve egészen napjainkig. A tervezés folyamata fenekestül felfordult, ugyanis a funkció mellett nagy hangsúlyt kapott a design is. A felületek letisztultsága, egységes tipográfiával és felületkezeléssel ellátása nem más célt szolgált, mint hogy a lehető legegyszerűbb felhasználói élmény nyújtsa. Míg a kor technológiai újdonságaként megjelenő professzionális műanyaghasználat látványos eredményeket hozott, addig a különböző fémfelületek is jelentős szerepet játszottak az igényes design demokratizálódásában, szélesebb körben való elterjedésében. Dieter Rams öröksége nemcsak számos, letűntnek vélt technológia formájában, hanem gondolkodásmódjában is a mai napig köztünk él, gazdasági, társadalmi szempontból is befolyásoló tényező maradt.

Aktuális projektválogatásunkban e kornak és tervezőinek precizitását újjáélesztő, háromdimenziós látványterveket szemlézünk Dél-Koreától Brazíliáig.

Braun D300 | Szöul, Dél-Korea
김 솔찬
VDAS .

Rendezte: Kim Szol-csan


SONY PS-F9 | Szöul, Dél-Korea
Li Szung-ku
VDAS .


Yamaha TC 800GL | Bradenton, USA
Jason ◤◢◤◢ Zigrino


Sony TC-55 | Bradenton, USA
Jason ◤◢◤◢ Zigrino


RETRO APPS | Sao Paulo, Brazília
Danilo Toledo

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük