fbpx
Nyomj Entert

Karácsonyi kinetikus időgép papírból

Az idei Libri kirakat tervezésekor Németh Edina, azaz az Edinas paper installation egy olyan elvarázsolt időgépet alkotott, amely felidézi bennünk a gyerekkor várakozását, a Karácsonyi csoda élményét.

A Libri minden évben a karácsonyi jótékonysági akció keretében elkészít egy különkiadást, amely bevételével egy alapítványt támogat, és ennek vizuális értelmezése jelenik meg az Allee-ban található könyvesbolt emeleti kirakatában.

A BOLD IDEAS csapatával közösen megálmodott időgép visszarepít minket az időben. A mozgó elemeket Edináék egy kinetikus design csapattal, a MeetLabbel közösen dolgozták ki. Az időgép megidézi kedvenc íróinkat, így a Libri karácsonyi különkiadását idén Szabó Magda és Ady dedikálhatja.

Az installációt az írók idézeteiből és a gépezetre jellemző grafikai elemekből alkották meg. A fogaskerekek, és idézetrészletek rétegezve jelennek meg, hogy minél izgalmasabb háromdimenziós hatást érjenek el.

A karácsonyi különkiadás kötetét behelyezve a vitrinbe elindul a gépezet, egy könyvdominó ledőlő kötetei vezetnek minket végig a következő állomásra, ahol a lassan forgó óra fogaskerekei, a kirakat vizuális középpontjában egyszer csak gyorsabban a másik irányba fordul, visszaforgatva az idő kerekét. Amint az óra megáll, az alatta látható papírrepülő útnak indul a finom lézervágott részletek és forgó bolygó elemek között. Ahogy útjának végéhez ér, egy fénycsóva vezet vissza minket a vitrinhez, ahol a gépezet elkészíti a választott író aláírását.

Az időgép elemein kívül még megannyi látványos, mozgó részlet ragadhatja meg az arra sétáló vásárlók figyelmét. A vitrin mellett látható Karácsonyi csoda felirat betűi például körbefordulnak, és percenként egyszer megállnak, hogy olvashatóvá váljon a felirat. Az óra alatt, a repülő körülötti részen pedig megannyi forgó fogaskerék, és idézetrészlet jelenik meg, amely mind-mind hozzájárul a különleges hangulathoz.

A tervezéskor Edináék különböző vastagságú papírokkal dolgoztak, melyeket lézervágással formáltak meg, majd a tesztelési folyamat után, egyenként kézzel állították össze. A vastag fekete papír rétegek és a selyemfényű arany karton váltakozása elegáns ünnepi hangulatot teremt, és nem utolsósorban remekül kiegészíti egymást.


Ügyfél: Libri Könyvesboltok

Koncepció: Bold ideas

Papír installáció: Edinas paper installations

Kinetic design: Meetlab

Grafikai tervezés: Karácsony Andi

Gyártás előkészítés: Peter Mikuska

Lézervágás: TCN Sign Studio

Fotó: Kiss Lenke

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük