fbpx
Nyomj Entert

Közös segítőakciót indít a MOME és a Magyar Vöröskereszt

A Gyermekjogi Világnapon, november 20-án indult el a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Vöröskereszt első közös akciója, melynek keretében a két szervezet száz darab BABA PAKK-ot juttat el az ország különböző területein élő hátrányos helyzetű, kisbabát váró családoknak.

A MOME Innovációs Központ (MOME IK) szervezeti keretei között működő Design Kompetencia Központ Szociális Design Kutatócsoportja 2020. tavaszán indította el MOME SEGÍTŐ PAKKOK című programját. A MOME Segítő Pakkok olyan digitálisan letölthető listák és azokhoz kapcsolódó elkészítési útmutatók, amelyek végeredményeként különböző élethelyzetekhez szükséges eszközöket tartalmazó dobozok állíthatók össze saját használatra vagy ajándékba. A dobozban felsorolt tárgyak egy része viszonylag könnyen beszerezhető, otthon található alapanyagokból összeállítható, könnyen fertőtleníthető, így a segítő dobozokat bárki összeállíthatja a közvetlen környezetében élők vagy hátrányos helyzetű csoportok számára is. A BABA PAKK a Segítő Pakkok kifejezetten az újszülöttekre fókuszáló csomagja. A pakk tartalmának listája és a hozzá kapcsolódó használati útmutató összeállítása szakemberek bevonásával és a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) szakmai támogatásával készült. 

Fehér Bori és Csernák Janka, a MOME Szociális Design kutatóinak célja, hogy a Segítő Pakkok segítségével megmutassa: a design eszköztára nemcsak divatos, új termékek előállítására, hanem a meglévő tárgyak újragondolására, jobb felhasználására is fordítható. 

„A termékeket a fenntarthatóság és a hozzáférhetőség szemléletével fejlesztettük. Abban segítünk, hogy mások segíthessenek, és ezért nem feltétlenül kell elmenni a boltba új tárgyakat vásárolni. Kevés erőforrással, saját kézzel mi magunk is előállíthatunk olyan eszközöket, amelyekre a hátrányos helyzetű családoknak szüksége van a baba megérkezésekor”– nyilatkozták.

A 2021 január végén záródó kampány egy hosszabb távú együttműködés megalapozását célozza, melynek keretében a lakosság hangsúlyosabb bevonásával valósul meg a hátrányos helyzetű közösségek segítése.

Forrás: sajtóanyag

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük