fbpx
Nyomj Entert

Labrosse Dani I Everything Will Be Fine

Minden rendben lesz – mondogatjuk magunknak. Egyfajta mantra ez abban a világban, amelyben nagyjából semmi sem jó, és egyhamar nem is lesz az… A korábbi szigorú fekete-fehérség színesre vált, ezzel is oldva a kilátástalanság mindennapi traumáját. Labrosse Dani hatodik önálló kiállításának alkotásairól mesélt a HYPE-nak!

Clusterhead

Ez a festmény egy 2014-2015 körüli jegyzetfüzetfirkám újragondolása. A címe a “cluster headache”-ből jött. A cluster fejfájás a legnagyobb fájdalom, amit ember érezhet. Ennek az introvertált figurának az a legnagyobb fájdalma, hogy állandóan beszélnek hozzá, és ettől zsong a feje.


Rubikhead

Gyerekkoromban nem volt bűvös kockám, pár éve kaptam egyet, és azóta dacosan próbálom magamtól kirakni, bármilyen tutorial videó segítsége nélkül. Valamikor össze fog jönni.


Scribblehead 02

A Scribbleheads egy sorozat, ami öntudatlan firkálásként indult az egyik kis füzetemben. Elsősorban kreatív terápiának használom, ha nagyon kimerülök a többi kép festése közben. Ez a kép annyiban tudatos, hogy többféle eszközt és anyagot használtam benne, mert extra textúrát akartam adni a képnek.


Droopy Plant / Confused Plant / Zigzag Plant

Már jó ideje szerettem volna csendéleteket alkotni. A klasszikus csendéleteket egyszerre találom megnyugtatónak és misztikusnak. De a mai világban még a csendélet sem lehet igazán csendes és tökéletes. Ezért adtam a növényeimnek egyfajta nyugtalan vibrálást, a környezetet kifestetlenül hagytam, a csendbe és mozdulatlanságba pedig bezavar egy bejövő hívás, a szódavíz buborékjai, a kávé gőze és a cigaretta füstje.


Crowd vol. 3

Ez a Crowd sorozatom harmadik darabja. Az elsőt a tavalyi “Labrosse Raw” kiállításomra készítettem, a második most fog megjelenni a Godot Galéria Young Generation Art Fairjén október 1-jén. A harmadik az első színes darab a sorozatban. Egyik kedvenc témám az individuum. Az én tömegem nem arctalan, itt mindenkinek egyéni, különleges karaktere van, senki sem “átlagos”.


Gloombeasts

Ez a sorozat szintén egy régi ötlet újragondolása. A “Búval bélelt bestiák” még az embereknél is sötétebben látják a jövő, sőt pesszimizmusuk legfőbb oka maga az emberiség. A sorozat darabjait digitálisan terveztem, majd a fotókartonra nyomott körvonalakat vízfestékkel töltöttem ki. A sorozat eladásából származó bevétel 50%-át az Amazon Watch non-profit szervezetnek ajánlom fel, akik az amazonasi esőerdők védelméért dolgoznak és az ott élő őslakosok jogait képviselik.


How Are You?

Ezt a képet egyik kedvenc alkotóm, Kenny Scharf munkái inspirálták. A kifestéskor az vezetett, hogy gyerekkoromtól nagyon szeretek gyurmával dolgozni. Olyan felületet akartam adni a képnek, ami a plasztilin plasztikusságát idézi.


Birdy / I Think I’m in Love

Ez a két kép szintén füzetskiccként indult. Az “I Think I’m in Love”-ot a Szent István parkban üldögélő galambetető nénik ihlették, a Birdy pedig egy nagyon inspiráló Keith Haring kiállítás után született.


Comfy Corner

Mindig érdekesnek találom, ha egy kiállításnak vannak interaktív elemei. A legtöbb múzeumban és kiállításon tábla tiltja, hogy a látogatók hozzáérjenek a kiállított alkotásokhoz. Ez a sarok pont ellentétes céllal jött létre. Itt a látogatók szabadon helyet foglalhatnak, megemelhetik a telefonkagylót, vagy megigazíthatják a hajukat a tükörben. Minden bútordarab és tárgy egy képregény egy-egy képkockájaként funkcionál. Próbáltam elrejteni bennük egy kis történetet, meghagyva a látogatóknak a felfedezés örömét.


Weighted Blanket

A súlyozott takaró (weighted blanket) egy terápiás takaró, ami szorongásbetegséggel küzdő emberek gyógyulásában segít. A festményen látható figura végre nyugodtam tud aludni alatta, a körülötte sokasodó fekete felhők ellenére.


Bubblegum

Egy fiatalember a világ utolsó rágógumijából fújt lufit készül kidurrantani egy poszt-apokaliptikus sivatagban. Az „élvezd az élet apró örömeit” lehet, hogy az egyik legnagyobb közhely, de sokszor tényleg segít a túlélésben.


Kiss

Minimalista módon akartam ábrázolni egy intim pillanatot. Nem az az érdekes, kik csókolóznak, hanem hogy szeretik egymást, és megszűnik számukra a világ minden baja, ha csak egy pillanatra is.


Melting Couple

Egy távkapcsolatban élő pár végre találkozik, és szó szerint elolvadnak egymástól. (A barátnőmmel interneten ismerkedtem meg, egy évig csak képernyőn keresztül láttuk egymást, így ennek a képnek erős személyes vonatkozása van.)


Everything Will Be Fine

Egy madárlány egy nehéz, hosszú nap után egy üres medencében gördeszkázik és a kiállítás címeként szolgáló mantrát ismételgeti magának: „Minden rendben lesz.” Hogy a „madárlánysága”, a magánya vagy valami más a szorongásának az oka, azt mindenkinek a képzeletére bízom.


Flowerboy

A tárlat leginkább politikai tartalommal bíró darabja. Elképesztően zavar az a fajta képmutatás, hogy míg egy maroknyi graffitiművész (akiknek a munkáját egyébként csodálom és tisztelem) alkotásait plexivel védik, elképzelhetetlen összegekért árusítják aukciókon, és magasművészetnek tekintik, addig ha egy névtelen tizenéves gyerek felfúj egy amúgy jó képet egy ház falára, azt vandál bűncselekményként kezelik. A Make Graffiti a Crime Again szlogen ez ellen a cinikus kettős mérce ellen tiltakozik.


Labrosse Dani „Everything Will Be Fine” című kiállítása még 2019. október 5-ig megtekinthető a Kahan Art Spaceben. További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük