fbpx
Nyomj Entert

Lovaglóközpont | Csíkszentsimon, Románia

A Hargita megyében található lovasközpontban a kézműves hagyományok párosulnak az indusztriális megoldásokkal – nem csoda, hogy a projekt a régióban példaértékűnek számít. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti részében egy igazán idilli helyet járunk be.

Az erdélyi Csíkszentsimonban található lovasközpont a Szent Ferenc Alapítvány megrendelésére épült azzal a céllal, hogy árva vagy hátrányos helyzetű gyerekeknek biztosítson tanulási és szórakozási lehetőséget. A projekt közösségi jellege együtt járt egy elég szűkös költségvetéssel – ebből kellett kihoznia a maximumot a Larix Stúdió két tervezőjének, Köllő Miklósnak és Szigeti Vajk Istvánnak.

„Ha a Romániában található, hasonló épületeket nézzük, akkor ennek az épületnek a sztenderd megoldása egy ipari bádogház lett volna. Mi azonban úgy éreztük, fával – a környék hagyományos anyagával – kell dolgoznunk. Nem pusztán a hely szellemével való azonosulás érdekében, hanem azért is, mert ez jelenti a helyi erőforrást nemcsak anyagi értelemben, hanem technológia, ismeretek és közösségi értékek szempontjából is” – fogalmaznak projektleírásukban a tervezők.

Ezen okokból kifolyólag az építészek köztes megoldást választottak az ipari technológia – ami már csak anyagi okokból sem volt adott – és a tradicionális építészet – ami a tér nyitott jellege miatt nem lett volna teljesen alkalmazható – között.

A futtató-istálló épületének falai vékony lécekből állnak össze komplex struktúrává. Az alaprajz nem fix: ha lehetőség van rá, akkor tovább bővíthető hasonló modulokkal, így akár nagyobb volumenű rendezvényeknek is helyet adhat a központ, melyet ma a lovasbemutatók és edzések mellett közösségi célokra is használnak.

A Csíkszentsimoni „Fedeles” Lovarda megépítése gyönyörű történet: egy olyan közösségről szól, amely érzékeny a tagjai iránt, és értük felelősséget és áldozatot is hajlandó vállalni. Mindennek fizikai lenyomata maga az épület: emberi léptékű, könnyen kezelhető farúdjai precíz mérnöki rendben összeállítva hirdetik, hogy együtt többet jelentenek, mint az elemek összessége.

Bartha András Márk – DLA építész és egyetemi adjunktus

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük