fbpx
Nyomj Entert

Obama '12

A négy évvel ezelőtti kreatív őrületet a valaha volt legszéthypeoltabb amerikai elnök körül meg sem tudta közelíteni a 2012-es kampány, ez tény. Elmaradtak a tízmilliós vírusvideók, elmaradtak a csöcsös rajongók által készített (haha, nem pedig kampánykreatívok által kitalált) táncos ugrálós videóklippek, elmaradtak a menő utcai művészek által készített stencilek, a közösségi média újabb forradalma sem jött el. Na jó persze, ki várhatná el két egymást követő kampánytól, hogy ugyanazt az forradalmi hevületet hozza, főleg ha az egyik jelölt – jelesül Barack Obama – ugyanaz maradt, a másik meg amúgy is republikánus. De mint mondtam, mi nem politizálunk itt, csak okoskodunk a kreatívról meg a művészről.

Egy fecskét mégiscsak leltünk, aki – talán pont észrevéve, hogy idén simán meg tudsz nyitni egy grafik dizájn magazint anélkül hogy Obamába botolnál – készített pár plakátot az első színesbőrű rocksztár amerikai elnökről, aki közben sikeresen befutott második ciklusába is.

A grafikákat amúgy Charis Tsevis készítette, aki egy athéni grafik dizájner és már a 2008-as kampányból is kivette a részét, ingyen és önkéntesen felajánlott munkáival. A plakátok engem nagyon emlékeztetnek a négy évvel ezelőtti hangulatra, ugyanazokat a színeket és elemeket használva – amelyek valószínűleg tényleg nehezen megkerülhetőek, de azért mégsem robbannak az arcodba hogy húdeúj.

Tsevis amúgy nem másodvonalbeli görög figura, aki a válságban nagyon ráér és mégjobban rá van kényszerülve, hogy ilyesmivel vonja magára figyelmet. Elég komoly partnerekkel melózik és a TEDx-en is magáénak tudhat egy videót, szóval menő arc.