fbpx
Nyomj Entert

Véd és gyönyörködtet | Menedékházak a cseh hegyekben

A cseh-lengyel határon húzódó Óriás-hegységben a megfáradt vándoroknak és az időjárás miatt bajba került túrázóknak is jól jön egy-egy biztonságos és nyugodt hely, ahol megpihenhetnek. A cseh építészhallgatók olyan funkcionális és modern menedékházakkal rukkoltak elő, amelyekben mi is szívesen éjszakáznánk, ha túra közben utolérne bennünket egy hóvihar.

Csehország és Lengyelország határán húzódik a Szudéták legmagasabb ága, az Óriás-hegység, amelyben gyakoriak a heves esőzések és orkánszerű viharok. A Cseh Műszaki Egyetem (ČVUT) és a Krkonoše Nemzeti Park együttműködésében létrejött program során olyan menedékházakat terveztek az egyetem hallgatói, amelyek biztonságos búvóhelyként szolgálnak egy-egy hirtelen jött viharban.

A féléves egyetemi feladat során a hallgatóknak olyan, maximum tizenhat négyzetméteres építményeket kellett tervezniük és kivitelezniük, amelyek funkcionálisak és vizuálisan illeszkednek környezetükbe. A hegység korábbi menedékházaira már egyébként is ráfért a felújítás, a hallgatók munkái által pedig a tervezés végére hat új, modern menedékkel gazdagodott a hegység. A házak bárki számára nyitva állnak, aki arra jár és meg akar pihenni, vagy az időjárás miatt bajba került, és egy olyan helyre van szüksége, ahol biztonságban éjszakázhat.

KØMEN

A Balvanový-vízesés közelében található ház a hegységeket alkotó kőzetek formavilágából és a környezet egyéb természeti adottságaiból inspirálódott – megjelenésében valóban olyan, mintha egy erős, védelmező kőszikla lenne. A szabálytalan, masszív szerkezetet kívülről fémburkolat borítja, belül azonban a fából készült enteriőr meleg, meghitt hangulata fogad.

ATÜLN

Az ATÜLN a térség korábbi menedékházainak tradicionális formavilágát idézi meg. A lábakon álló lucfenyőépítménybe egy kis acéllépcső vezet fel, bentről pedig lenyűgöző kilátás nyílik a völgyre.

JENGA

A menedékház felépítése leginkább a Jenga társasjátékra hasonlít: a fából készült, dobozszerű elemek könnyen gyárthatók, szállíthatók és összeszerelhetők, szükség esetén pedig egyszerűen cserélhetők. A fa építményt az átlátszó, üvegszálas hullámlemezek védik a környezeti viszontagságok ellen.

STAN

A Lubošská és Mumlava folyók találkozásától nem messze áll a sátorformát idéző kis faépítmény, melynek karakterét a szabálytalan, ferde tető adja. A házikó letisztult vonalvezetését még a homlokzatba beolvadó vörösfenyő ajtó sem töri meg.

OKO

Egy forgalmas túravonalra tervezték az OKO-t, amely tökéletes pihenőpont lehet a kirándulók számára. A lehajtható és kinyitható részeknek köszönhetően a menedékház terét igény szerint lehet alakítani; nyáron nyitott térként, télen zárt búvóhelyként működhet. A házikó „szeme” a félgömb alakú ablak, melyek keresztül kémlelhetjük a világot.

SILO

Egy régi acélsiló újrahasznosításával jött létre a kör alaprajzú SILO menedékház, melyben a régi és természetes anyagok értékteremtő használatára törekedtek a tervezők. A tetőn beáramló fény izgalmas atmoszférát teremt, odabenn pedig egy fából készült körpadon pihenhetünk meg.

A projekt weboldalán még több információt találtok a projektről és az egyes menedékházak elhelyezkedéséről is.


Fotók forrása: CZECHDESIGN, ČVUT

ūtulnāūtulna | Web | Instagram | Facebook

Tervezők: Tereza Houdková, Nikola Macháčová, Radka Smičková, Pavel Struhař, Veronika Tichá, Jakub Daniel, Jana Fišarová, Hana Nováková, Kateřina Vrbová, Daniela Lukáčová, Zuzana Malá, Andrea Nováková, Anna Blažková, Erik Ebringer, Julie Kopecká, Michael Košař, Michaela Křižáková, Roman Hrabánek, Alexandr Kachalov, Lukáš Kalivoda, Jakub Kochman, Nicoll Šiková, Pavla Neradová.

Forrás: CZECHDESIGN

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük