fbpx
Nyomj Entert

A Garten Studio huszonöt éve | Tájépítész Történetek

Irodaházak udvarai, családi házak kertjei, kastélyparkok, közterek, játszóterek vagy zöldfalak: Magyarország egyik vezető irodája, a Garten Studio munkáin keresztül lapozhatjuk végig a hazai tájépítészet legfrissebb trendjeit. Megjelent a Tájépítész Történetek című könyv, ami nemcsak témáját tekintve hiánypótló, de túlmutatva az iroda történetén a szakma változatosságát is bemutatja. A Garten Studio vezető tervezői, a könyv szerkesztője, Glázer Attila, valamint a szerző, Zubreczki Dávid meséltek nekünk a kiadványról.

A tájépítész szakmáról, a mindennapjainkban jelen lévő, környezetünket meghatározó és formáló közterekről vagy parkokról sosem beszélünk eleget. Ahogy Zubreczki Dávid, a könyv felkért szerzője is kiemelte: „a tájépítészet korántsem kap olyan figyelmet Magyarországon, mint az építészet”.

Teljesen természetesnek vesszük, hogy egy nagynevű építészről vagy építész irodáról előbb-utóbb megjelenik egy kötet, mint ahogy azt is, hogy egy művelt ember polcán ott van egy-két ilyen könyv a művészeti albumok mellett még akkor is, ha nem ez a fő érdeklődési köre. Ám a tájépítészet esetében ez egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Olyannyira nem, hogy mostanáig egyetlen magyarországi irodáról sem jelent még meg könyv! Sőt, tulajdonképpen olyan tájépítészeti kiadvány sem született még idehaza, ami nemcsak a szakmát, hanem a nagyközönséget is megpróbálta volna megszólítani” – tette hozzá.

„Számunkra az összegzésen kívül az a legfontosabb ebben a könyvben, hogy végre kézbe vehető Magyarországon egy olyan, kortárs hazai tájépítészetet bemutató könyv, amihez hasonló kiadvány eddig még nem született. Ennek a fontossága pedig, úgy gondoljuk, hogy a szakma el- és megismertetésében rejlik” – egészítette ki Szloszjár György, a Garten Studio nevében.

A cég fennállása alatt több mint ezer terv született már meg, így a huszonöt év huszonöt kiemelt projektjének bemutatása nagy kihívást jelentett volna. Az olvasmányosabb, laikusok számára is élvezhetőbb eredmény érdekében a Garten Studio vezetői mégsem egy lineáris, időrendbe szervezett könyv létrehozása mellett döntöttek.

„A Garten Studio több mint ezer munkájából választotta ki a legfontosabb száz darabot, végül hetvenkét tervvel fedtük le a tervezőiroda tevékenységét. A szerkezet kialakítása közös munka volt, azonban Dávid korszakos ötlete volt, hogy ne a megszokott módon szerkesszük a könyvet, hanem hozzunk létre valami újat. A szinte versszerű és betűrendbe sorolt tartalomjegyzék azt mutatja meg, hogy a tervek milyen módon hozhatók közel az olvasókhoz. Sokkal inkább érzelmi alapú ez a szerkesztés, ami önmagában is inspirálta, hogy a könyv emberibb arcú legyen, ne egy száraz, nehezen lenyelhető mérnökkönyv jöjjön ki a nyomdából” – mondta el Attila.

Az egy-két szótagos, akár szabadversbe illő fejezetcímek alatt a legkülönbözőbb típusú, léptékű és formavilágú munkák színfalai mögé nyerhetünk betekintést, mint például a Graphisoft Park és a Kopaszi-gát, amelyek a fővárosi tájépítészetben is új korszakot nyitottak, vagy a Várkert Bazár tervei és a sokat vitatott Városliget fejlesztései.

„Ez egy olyan »all in one« projekt, amelyben az átfogó ökológiai szemléletű tervezés ugyanúgy jelen volt, mint az apró részletek, tárgyak kitalálása, megformálása, vagy éppen Magyarország egyik legnagyobb játszóterének létrehozása. A Városliget egy minden szempontból különleges, egyedi és a szakmánkat minden szempontból kihívás elé állító projekt” – emelte ki a Garten Studio.

A kötetet számtalan archív felvétel és tervdokumentáció mellett Glázer Attila fotói illusztrálják, amelyeken „előtte-utána” képpárokon is követhetjük az egyes projektek fejlődését. A kiadvány designját Németh Marcell készítette.

„A szerkesztés alapötlete az volt, hogy a könyv magazinszerű legyen. Ez a gondolat vezette a könyv tervezője, Németh Marcell kezét is a stílus és az arányok kialakításánál. A színeket is több körben választottuk ki: az öt szín a természet és az ember jelenlétét hozza, ezeknél fontos volt, hogy olyan árnyalatúak legyenek, amivel a képeket nem ordítjuk túl. A kisebb-nagyobb képek váltakozása, sok kis keretes szöveg alkalmazása, a kiemelések mind azt a célt szolgálják, hogy könnyen áttekinthető és részleteiben is érdekes olvasmány legyen egy-egy fejezetdarab is. Nem regény készült, hanem magazinkönyv” – részletezte Attila.

A Tájépítész Történek könyvet megrendelés útján a Garten Studiótól vagy Zubreczki Dávid honlapján tudjátok beszerezni, de több könyvesboltban, köztük a FUGA, az Írók Boltja és az Atlantisz Könyvsziget polcain is megtalálható.

Garten Studio | Web | Facebook
Glázer Attila | Web | Facebook
Zubreczki Dávid | Web Facebook Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük