fbpx
Nyomj Entert

Budapest legmenőbb gasztrohelyeire költöznek a HYPE-poszterek!

Aktuális kampányunkban megmutatjuk, hogyan fest az M3-as metró vagy a paksi irányítóközpont print formájában a legmenőbb budapesti gasztrohelyek falain. Egyet mondhatunk: a francia stílusú bisztrónak, az újhullámos kávézónak és a nápolyi pizzázónak egyaránt jól áll a HYPE-plakát!

A szemfüles városlakók már itt-ott felfedezhették: a HYPEANDHYPER egyedi printjei belvárosi vendéglátóhelyek falaira költöztek. Előző kampányunkban olyan hazai kreatívok pózoltak a Bárdos László által tervezett plakátokkal, mint Tomcsányi Dóri divattervező, Brunszkó László, azaz Nikon One illusztrátor vagy a Konyha csapatából ismert Trellay Levente. Azóta a vásárlók nagy kedvence lett a Wichmann kocsmát, Budapest régi autós térképétés a régi idők rakétamászókás játszótereit megörökítő poszter is. A közel hatvanféle plakát közül a legnépszerűbbnek mégis az M3-as metró állomásait bemutató sorozat bizonyult.

A webshopban kapható plakátok közül néhányat most olyan belvárosi vendéglátóhelyekre költöztettünk, amelyek különösen közel állnak a HYPE-csapat szívéhez. A poszterek hat budapesti helyszínen – specialty kávézóban, brunchozóban, bisztróban, nápolyi pizzázóban – találtak új otthonra.

„Amikor a kampány koncepcióján ötleteltünk, arra gondoltunk, szuper lenne rendhagyó közegben bemutatni a HYPE-plakátokat, hiszen nemcsak egy nappali vagy iroda falán mutathatnak jól, de egy vendéglátóhelynek is üde színfoltjai lehetnek” – mondja Mayer Kitti, a HYPEANDHYPER szerkesztője és projektvezetője. „Másrészt ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a városlakók közvetlen kapcsolatba kerülhessenek a printjeinkkel: itt rögtön kiderül, tetszik-e neki ez a méret, el tudja-e képzelni az otthonában, vagy sem.”

És hogy hol futhattok bele a HYPEANDHYPER printjeibe? A Röser udvarban található Kontakt, a Blaha Lujza tér közelében működő Horizont, a Madách téri Konyha, a Múzeum körút egyik udvarában üzemelő Manu+, a Klauzál utcai Dorado Café, illetve a Grumpy Budapest gazdagodott egy-egy különleges plakáttal.

A kampány részeként nem csupán az egyedi printek kerülnek reflektorfénybe: a Rácmolnár Milán által készített fotósorozaton keresztül közelebbről is megismerhetjük a listán szereplő szpotokat és azokat a vendéglátós arcokat, akik igazán szerethetővé teszik ezeket a helyeket. „A fotósorozat azért született meg, hogy ezzel is segítsük a koronavírus miatt nehéz helyzetbe jutott vendéglátóhelyek tulajdonosait és üzemeltetőit. Nemcsak saját plakátjainkról, de róluk is mesélünk, hiszen nélkülük sokkal szürkébbek lennének a budapesti hétköznapok. Most, hogy kevesebb turista fordul meg a fővárosban, talán még inkább a magunkénak érezhetjük ezeket a helyeket. Azzal, ha náluk fogyasztunk, nemcsak finomat eszünk vagy iszunk, de egy hazai vállalkozást is támogatunk ” – mondja a HYPEANDHYPER projektvezetője.

Elsőként a Kontakt kávézó falára került fel bekeretezett HYPE-grafika – ez a hely egyébként hivatalosan is a plakátok személyes átvételi pontja. „Régóta ismerjük a Kontakt csapatát, évek óta ide járunk kávézni, sőt, a kezdeti időszakban, amikor még nem volt saját irodánk, a szerkesztőségi megbeszéléseket is itt tartottuk” – meséli Fáy Gergely, a HYPEANDHYPER egyik alapítója.

A hat helyszínt most részletesen is bemutatjuk, sőt, az is kiderül, mitől olyan szerethetők ezek a helyek!

Kontakt

A Kontakt kávézót Bajkó Péter és felesége, Bajkó-Barabás Anna indította útjára jó pár évvel ezelőtt. Jelmondatuk: „No sugar, yes good coffee” – és ez tényleg nem vicc. A világos pörkölésű presszók és filterkávék mellett igazi különlegességnek számít hideg csapolt kávéjuk, a Roket.

Fogyaszthatjunk helyben, vagy kérhetjük elvitelre is a választott italt, aki pedig otthon próbálkozna meg a tökéletes kávé elkészítésével, az a megfelelő kiegészítőt is megtalálja a polcokon. Ha megéheznénk, akkor sincs gond: a szomszédos Szimplyben havonta változó étlappal örvendeztetik meg a betérőket, ami nemcsak szemet gyönyörködtető, de finom is – 100% brunch-élmény!

A Kontakt kávégépe mögött évek óta állandó csapattagok tüsténkednek, ottjártunkkor épp barátunk, Gyebnár Tamás húzott nekünk egy finom kapucsínót. A srácok több posztert is választottak, időnként cserélik a keretben látható példányt a kávézó falán: akkor épp a Budapest Legek plakátot kaptuk lencsevégre.

Kontakt | Facebook | Instagram
1052 Budapest, Károly körút 22.


Grumpy Budapest

„Eklektikus stílus, lezser, hétköznapi hely, nem hétköznapi fejeknek” – így aposztrofálja magát a Grumpy Budapest, amivel maximálisan egyet tudunk érteni, hiszen mi is szívesen térünk be ide a nap bármely szakában. A Grumpy üde színfoltja a Klauzál utcának, és nem csak amiatt, mert isteni finom ételeket és italokat kóstolhatunk. A hely szíve-lelke, megálmodója a mindig mosolygós Ispán Szilvi, mindenki Sziszije, aki sokak számára a Menza Étteremből lehet ismerős.

Nélküle ez a hely nem lenne az, ami: amikor átlépjük a Grumpy küszöbét, mindig úgy érezzük, mintha csak egy pohár italra ugrottunk volna fel egy jóbaráthoz, aki teljesen spontán főz nekünk valami finomat. Itt ettük eddig a város legjobb Croque Monsieur szendvicsét, és a lasagnéjuk is megmentett már bennünket párszor az éhhaláltól.

A Grumpy amennyire otthonos, annyira különleges is: a kávébab Bányai László (Bányai Coffee) Costa Rica-i ültetvényéről érkezik, az ételekhez pedig Sziszi a legtöbb alapanyagot Franciaországból hozatja. Egy ráérős, baráti vacsorára a Grumpy tökéletes helyszín, de egy pohár borra vagy jóféle röviditalra is beugorhatunk, napközben pedig ebédmenüvel várják a vendégeket.

Az igazán ráérősek szombaton menjenek bruncholni, hétköznap reggelente pedig egész biztos, hogy van croissant is a pultban. Az enteriőr tervezéséért Perger Zsófi felelt, a falakat ugyancsak Zsófi, illetve a Renyagyár egyedi grafikái díszítik, a galérián pedig a Redheads márka termékei és Korolovszky Anna plakátjai között válogathatunk. Ehhez a nívós társasághoz csatlakozott a HYPEANDHYPER plakátja, a Kelenföldi Autószbuszgarázs is.

Grumpy Budapest | Web | Facebook | Instagram
1072 Budapest, Klauzál utca 34.


Konyha

A Madách tér sarkán üzemelő Konyha a város egyik ikonikus találkozási pontja már évek óta, nem is beszélve a szomszédos Telep bár és galériáról. Mindkét kultikus hely Fábián Gergő, Kenyeres Sándor és Trellay Levente alapításával indult útjára (a galéria elindításának ötlete Szert Lilitől és Fábián Gergőtől származik).

A „Friends for Food” mottót zászlajára tűző Konyha az elmúlt hat évben folyamatosan formálódott, kereste a maga útját: nevéhez hűen nem is kifejezetten vendéglátóhelynek mondanánk, hanem egy platformnak, amely a mindenkori kísérletezésben látja a fejlődés lehetőségét. Nem hiába fordult meg számtalan szakember a pult mögött az idők folyamán.

Fábián Gergő, Kenyeres Sándor és Trellay Levente triója mostanra kiegészült két újabb taggal: a csapathoz csatlakozott Keve Márton séf, aki megfordult már a Michelin-csillagos NOMA-ban is, és fellépett a Konyha fedélzetére Török Geri is, aki baristafőnökként a hamisítatlan kávéélményért felel. Ha már itt tartunk: a Konyha-gangből nem hiányozhat az egyetlen négylábú tag, Zokni kutya sem!

A fairtrade-kávék mellett érdemes megkóstolnunk a mikropékségben készülő édes bullarokat (svéd péksütemény) és sós csigákat is, és nem hiányozhatnak a kínálatból a Budapest Bagel különféle bagelei sem. A mi személyes kedvencünk az orosz okroshkaleves, amely olyan, mint egy mélytányérban tálalt illatos mező: friss, üde, enyhén csípős, savanyú leves, tetején ropogós krumplihéj chipsszel. Mennyei! Bár az okroshka kifejezetten nyári kedvencnek számít, biztosak vagyunk abban, hogy Keve Márton ősszel is megörvendezteti majd a Konyha népét hasonlóan ízletes fogásokkal!

A megszokott motoros és deszkás kiegészítők most is elengedhetetlen kellékei a Konyhának, mellettük pedig igazán komoly válogatást láthatunk a Kárpát-medence organikus boraiból, amelyeket a tervek szerint online is be lehet majd szerezni. Trellay Levente – aki a HYPEANDHYPER előző kampányában is szerepet vállalt – annyira beleszeretett a HYPE-plakátokba, hogy a teljes M3-as metró képsorozatot beköltöztette a Konyha falai közé.

Konyha | Web | Facebook | Instagram
1075 Budapest, Madách Imre út 8.


Manu+

Nem is gondolnánk, de az eredeti olasz pizza már tíz évvel ezelőtt helyet követelt magának a budapesti gasztrohelyek falai között, bebizonyítva, hogy van élet a metróaluljáróban kapható szeletes pizzán túl is. Az úttörők között a Pizza Manufaktúra járt az élen azzal, hogy az Erkel utcában megnyitotta első pizzázóját, ahol azóta is római típusú tésztával és alapanyagokkal dolgoznak.

Bernáth Adrián és csapata töretlen sikerrel készíti a hamisítatlan recept alapján készülő pizzákat, olyannyira, hogy két és fél évvel ezelőtt a főváros egy másik pontján, a Múzeum körúton izzítottak be egy újabb kemencét – ez lett a Manu+. A gyanútlan járókelőt egy egyszerű tábla állítja meg a kapualjban, majd odabenn, az udvarban piros-zöld színekben vibráló neon hirdeti: megérkeztél a nápolyi pizza-mennyországba!

A tésztát negyven órán át kelesztik, aztán egy perc alatt sül készre a kemencében, és máris kóstolható az isteni finom Margherita, Marinara vagy Bianca pizza! Persze akadnak extrább változatok is, melyekre mortadella, pesztó vagy szardella kerül, de van itt még a szárazkolbásszal, vöröshagymával és hegyes erőssel felturbózott, Paprika János fantázianévre hallgató pizza is.

Odabenn a berendezés egyszerű, de nagyszerű, nem is kell ennél több, és ez ugyanúgy igaz az itt készülő pizzákra is: semmi túlgondolás, csak kiváló alapanyagok, mint a San Marzano-paradicsom és a nápolyi pizzaliszt. Imádjuk a pult mögött tüsténkedő srácokat, ahogy a legnagyobb természetességgel teszik a dolgukat – semmi flanc vagy elcsépelt pizzatészta-pörgetés, csak laza hangulat! A Manu+ puritán falaihoz a csapat a PAKS plakátot választotta.

Manu+ | Facebook | Instagram
1053 Budapest, Múzeum körút 7.


Dorado

A Klauzál utcában található Dorado Café 2018-ban nyitotta meg kapuit Görföl Emese és Mario Jimenez vezényletével. A specialty kávézó nemcsak a magyar-spanyol páros miatt nevezhető hamisítatlan multikulti helynek: sok külföldi talált itt második otthonára, de a hazai kávés közönséget sem kellett sokáig győzködni.

Letisztult, minimál enteriőr, egyszerű bútorzat, kellemes fények – a pult mögötti fal csodás zöld csempéje párbeszédbe elegyedik a sok különféle növénnyel, de hangsúlyos elemként jelenik meg a térben a hatalmas, rusztikus étkezőasztal is. A világos pörkölésű kávék mellett kezdetben néhány friss péksütemény, croissant, banánkenyér jelentette a kínálatot, mára azonban jó néhány újdonsággal frissült a Dorado repertoárja.

Az újhullámos kávézók körében viszonylag ritka, hogy olívaolaj, olajbogyó vagy articsóka is kerül a pultba: a Spanyolországból érkező delikátválogatást látva rögtön megjön az étvágyunk. Szerencsére bőven akad miből válogatnunk: van itt izgalmas avokádótoast marinált koktélparadicsommal és gránátalmával, vagy a Salmorejo névre keresztelt szendvics, amit házi spanyol paradicsompürével, aprított tojással és serrano sonkával készítenek.

Ottjártunkkor mi a háromsajtos grillszendvicset kóstoltuk, amelyhez nem is akármilyen sajtokat – cheddar, comte, taleggio – és házi lilahagymalekvárt használnak, az édességek közül pedig a pirított banánkenyeret teszteltük, amit eszpresszóvajjal bolondítottak meg. Minden étel itt készül: a kovászos kenyeret az Arán pékségből hozzák, a zöldséget a szomszédos piacról szerzik be.

Persze, aki továbbra is inkább a kávénál maradna, annak sem okoz csalódást a Dorado: az eszpresszó, a flat white, a V60 és társaik továbbra sem veszítettek népszerűségükből. Az elvihető finomságok mellé pedig akár natúr borok közül is választhatunk egy-egy üveggel. A Doradoba egy különleges HYPE-plakát került: a négyzetes, 50 x 50 cm-es plakáton a Városliget legendás vendéglátóhelye, a Kertem látható.

Dorado Café | Facebook | Instagram
1072 Budapest, Klauzál utca 35.


Horizont

Az Erzsébet körúti Horizont brunchozót a már bemutatott Kontakt-csapat nyitotta meg 2019-ben. A hely különlegessége, hogy a régi Horizont mozi előterében alakították ki a vendégteret, sőt, annak egyik szegletében duruzsol a látványkonyha, így testközelből figyelhetjük, ahogy gondos mozdulatok közepette elkészül az Eggs Benedict vagy az avokádótoast.

Az étlapon találunk még házi rösztivel és baconchipsszel megbolondított rántottát és különleges sós palacsintát, az édesszájúaknak pedig a friss gyümölcsökkel készülő granolát és a belga gofrit ajánljuk.

A csodásan megkomponált ételek mellett a magas minőségű kávéélmény is garantált, de frissen facsart narancslevet, házi limonádét, tonic kávét, sőt matcha tonicot is kóstolhatunk.

Az art deco stílusú belső tér, a kényelmes fotelek és a szomszédos New York kávéház látványa tökéletes kombináció, ha épp nyugodt brunchozásra adnánk a fejünket. A Horizontba az egyik népszerű plakátunk, az Így játszottunk mi került.

Horizont | Facebook | Instagram
1073 Budapest, Erzsébet körút 13.


Helyek és plakátok:

Dorado CaféKertem
Grumpy BudapestKelenföldi Autóbuszgarázs
HorizontÍgy játszottunk mi
KontaktBudapest Legek
Konyha– M3/Színek + M3/Color Mixing + M3/Formák
Manu+ – Paks

A kiemelt plakátok és további egyedi printek a HYPE STORE-ban érhetők el.

Kampányfotók: Rácmolnár Milán

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük