fbpx
Nyomj Entert

Hangulat, funkcionalitás és fény játéka | Grupa

Funkcionalitás, minimalizmus és részletekben rejlő esztétika itt van az új, mélyfekete árnyalatú IGRAM-lámpakollekció a horvát Grupa márka tervezésében. 

A Grupa designstúdió jellegzetessége, hogy lámpamanufaktúraként működik, így tervezői nemcsak a tervezési feladatokat látják el, hanem a termék elkészítésének minden lehetséges fázisában is részt vesznek. Ha néhány szóban kellene összefoglalni márkaidentitásukat, akkor az az innovatív formatervezés, minimalizmus, funkcionalitás és rugalmasság lehetne. A Grupa-lámpák esetében nemcsak az érzékeny formákra és okos megoldásokra esik a hangsúly, hanem a légkör tudatos megtervezésére is.

„A fény sokféle módon hat az emberekre. Mi nemcsak lámpáink külalakját és működését tervezzük meg, hanem azt is, hogy milyen érzéseket közvetítenek. Egy termék tervezési és fejlesztési szakaszait megelőzően mindig feltesszük a kérdést: „hogy érzed magad?”. Így minden világítótest kialakításával formáljuk a hangulatot is. Hogyan szórja a fényt, milyen érzést kelt a megérintése, hogyan hajlik vagy nyúlik meg, milyen hangot ad ki – mind fontos kérdés. Nyelvünkben a „taman” egy kiváló kifejezés, annyit jelent, „pont jó” – ez egy tökéletes válasz ezekre a kérdésekre” mondta el a Grupa csapata.

A stúdió legújabb IGRAM-lámpakollekciója három terméket foglal magába: egy falilámpát és egy asztallal kombinált állólámpát, amelyet kétféle változatban tudunk beszerezni.  A letisztult és könnyed, geometrikus alapformákra épülő világítótestek elnevezése is horvát szóból ered. Az „igram” kifejezés jelentése „játszani”, ez pedig kíválóan összefoglalja a kollekció lényegét. Az IGRAM-kollekció tulajdonképpen játék a funkcionalitás és közérzetünk között: a lámpák speciális kialakításuknak köszönhetően lehetővé teszik a fény irányának és erősségének könnyed szabályozását, így a tevékenységünknek megfelelően tudunk hangulatfényt vagy munkavégzéshez szükséges erősebb megvilágítást varázsolni. Ha ez még nem lenne elég, az élmény fokozásának érdekében az asztal és lámpa kombinációjából létrejövő multifunkcionális bútordarab elérhető kézzel készített, fekete árnyalatú fa- vagy kerámia mázas asztallapal is.

Az IGRAM-tárgyakat kifinomult, mégis különleges formaviláguknak köszönhetően többféle enteriőrben is el tudjuk képzelni – a nappalink sarkában egy fotel mellett, a hálószobánkban, vagy akár egy szálloda előterében. A lámpatestek sziluettje mintha egy szuprematista alkotást is eszünkbe juttatna, így a művészetkedvelők számára is kiváló választás lehet.

Ha ti is a világítás és lámpák szerelmesei vagytok, akkor mindenképp érdemes szétnéznetek a Grupa stúdió weboldalán!

Grupa | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük