fbpx
Nyomj Entert

Kizárni a külvilágot | Ultraminimalista lakások Varsóban

Mindennapjainkban folyamatosan ingerekkel bombáznak minket most két olyan varsói apartmant mutatunk be, amelyek erre a legpozitívabb értelemben vett kiüresedést kínálják alternatívaként.

Egy 1903-ban épült, egykor nyomdaként szolgált gyárépületbe álmodta meg legújabb enteriőrprojektjét a Thisispaper Studio. A rövidtávú kiadásra szánt lakáspár a futurisztikus K916 és K907 nevet viseli. Az elnevezés sugallta hangulathoz a belső terek is igazodnak.

„Mindig is vonzódtunk a csendességhez, mivel úgy érezzük, hogy tereink általában információkkal és vizuális ingerekkel túlzsúfoltak. Alig akad alkalmunk arra, hogy egy pillanatra megállva élvezzük a csendet. Ezért választottuk az ultraminimalista stílust” – fogalmazta meg ars poeticáját Zuzanna Gasior, a stúdió társalapítója a Dezeen-nek.

A lakások 4,75 méteres belmagassága lehetővé tette a belső kétszintes kialakítást anélkül, hogy ez bármit elvett volna a tér tágasságából. A hálót rejtő galériákat visszafogott stlusban, rétegelt fenyőlemezekből építették. A fát először fehérre festették, majd természetes olajokkal kezelték, így ezek a világos elemek egy kis fényt csempésznek az egyébként nyers betonstruktúrába.

Azon a kevés ponton, ahol kiegészítőkkel találkozunk, az alapanyagok közt krómot, rezet és porcelánt találunk. A berendezést sem vitték túlzásba a tervezők, de ez csak a mennyiségre, nem a minőségre vonatkozik. A design szerelmeseinek szeme először biztos Dieter Rams hangfalain akad meg, de a lecsupaszított környezetben a Terje Ekstrom norvég designer tervezte objekt-fotel és a Philippe Malouin megálmodta székek és asztalok is jól érvényesülnek.

A Thisispaper Studio nem először tervezett minimalista lakást indusztriális környezetbe: előző projektjük egy régi szeszfőzdében valósult meg. Mindhárom lakás kibérelhető az A-Place oldalon.

Fotók: Maja Wirklus

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük