fbpx
Nyomj Entert

Törvénytelen kombinációk | Kis Piréz Receptkönyv

Kókuszos-rákos rizsgolyó, haltöpörtyű, rozé kacsa vagy pitypangszirupkét éhes grafikus, Balogh Boglárka és Hujber Áron a váratlanul jött bezártság hatására alkotta meg a Kis Piréz Receptkönyvet, amelyben a kísérletezésé, az improvizációé és a szokatlan összetevőké a főszerep.

„A karantén és a megnövekedett szabadidő sokakat a konyhába űzött idén. Szeretjük a csodálatos, egzotikus receptkönyveket, de feltűnt, hogy számos hozzávaló szinte egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen szerezhető be itthon, így pótlásukat valahogy meg kell oldani. A maradékmentesség jegyében ráadásul sokszor előfordult, hogy egymástól igen távol álló dolgokat kellett egy lábasba raknunk. Az eredmény sokszor meglepően jól sült el, így elkezdtük leírni ezeket az improvizált ételeket” – mondta el nekünk Bogi.

„Minden mehet bele” – olvasható a könyv első oldalán, ami jól össze is foglalja a könyv esszenciáját. A két alkotó olyan recepteket gyűjtött össze, amelyeket valamilyen módon a kísérletezés, egy váratlan helyzet vagy esetleg a lustaság szült, így semmi esetre sem szokványosak. A címben rejlő „piréz” elnevezés is a koncepciót erősíti: a pirézek egy fiktív népcsoport, melyet a magyar Tárki közvélemény-kutató cég munkatársai találtak ki az idegenellenesség mérésére. „Nem célunk a társadalomkritikus felhang, csak egyszerűen nem létező nemzetek ételeiként tekintünk ezekre a törvénytelen kombinációkra” – emelte ki Bogi.

„Nekem különösen tetszik, hogy nem egy szigorúan vett vega receptkönyv állt össze, hanem véletlenül pont olyan arány mutatkozik a hús és a »nem hús« között, ami egészséges és fenntartható lenne: rengeteg zöldség, némi tejtermék és hal mellett sokkal kisebb arányban, de a hús is jelen van. Ha ez lenne az általános étrend, nem kellene aggódni a nagyipari húselőállítás visszásságai miatt” – tette hozzá Áron.

A Kis Piréz Receptkönyv nemcsak egy könyv, hanem egy közösségi projekt is egyben: Bogi és Áron saját baráti köréből válogatta ki a receptek szerzőit. A receptek kísérőjeként a könyv Instagram-oldalán a mögöttük rejlő történeteket is elolvashatjuk. A kiadvány egyedi tartalma mellett érdemes még kiemelni annak kézműves jellegét is: a neonszínű lapok risotechnikával készülnek, mindegyik füzet kézzel van kötve és Bogi és Áron ételillusztrációival válik teljessé.

Ha szeretnétek ti is néhány nem mindennapi receptet kipróbálni, a Kis Piréz Receptkönyvet az ISBN Book+Gallery boltjában vagy a Hokedli helyszínén tudjátok beszerezni, amíg a készlet tart. Jó hír, hogy Bogi és Áron továbbra is gyűjti a különleges recepteket, amelyekből reméljük, hamarosan egy újabb kötet is elkészül – mi már nagyon várjuk a folytatást!


A receptek szerzői:

Balogh Fruzsina, kezdő anyuka
Gőczey Luca, tervezőgrafikus, Studio VAN
Kovács Máté, képzőművész
Kardos Niki Yinna, DJ
Laki Eszter, tervezőgrafikus, Studio NUR
Mézes Tünde, képzőművész, PINCE artist-run space
Moravszki Kata, tervezőgrafikus, saját receptkönyve a Vegán finomságok
Sinka Károly Sinya, Hajtás Pajtás
Sinkó Bori, Hokedli pottage bar
Stocker Alíz, tervezőgrafikus
és végül maguk a receptkönyv megálmodói, Balogh Boglárka és Hujber Áron

Kis Piréz Receptkönyv | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük