fbpx
Nyomj Entert

vital houses | Mobil egészségközpontok járványok idejére

Egyre több válasz érkezik a koronavírusra az építészet oldaláról is: a holland Studio Prototype iroda például mobil, ideiglenes egészségközpontokkal harcolna a jövő járványai ellen.

A „vital house” nevet viselő projekt a covid-19 járvány leggyengébb pontjából indult ki: az egészségügy reakcióidejéből és kapacitásából. A megálmodó Studio Prototype iroda tervezői szerint nem kérdés, hogy a jövőben több járvánnyal kell majd szembenéznünk, ezért létfontosságú, hogy fel legyünk készülve és villámgyorsan tudjunk rájuk reagálni.

Az ideiglenesen felállított egészségközpontokat előre gyártott fa elemekből lehetne összeszerelni a krízishelyzetekben. Az alapvető ellátáson túl, mint amilyen az intenzív osztály, az építészek a humánus igényeket is figyelembe vették: ezért került az épület közepére egy zöld belső udvar, de terveztek olyan szobát is, ahol a fertőzöttek biztonságosan érintkezhetnének a látogatóikkal, valamint egy olyan helységet, ahol a család elbúcsúztathatja azokat, akiket már nem tudtak megmenteni. Emellett monitorszobákban figyelnék a betegek állapotát, melyekkel pedig a statisztikákhoz járulnának hozzá.

“Építészekként nem tudunk embereket gyógyítani, de ahhoz hozzá tudunk járulni, hogy kellemesebb körülmények között vészeljék át a járványt az érintettek.”

– fűzték projektjükhöz a Studio Prototype tervezői.

Forrás: designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük