fbpx
Nyomj Entert

Egy jól sikerült költözés | Gran Fierro, Prága

A cseh főváros legújabb hot szpotja a Gran Fierro argentin étterem. Ez nemcsak az étlapnak és a borlapnak, hanem az enteriőrnek is köszönhető, melyről a Formafatal tervezői gondoskodtak.

A Formafatal építész irodának 2015-ös alapítása utáni egyik első megbízása volt a Gran Fierro argentin étterem megtervezése Prága központjában. Öt évvel később az étteremnek új helyre kellett költöznie, a tulajdonos, Juan Cruz Pacin pedig ismét a Dagmar Štěpánová vezette csapatot bízta meg az enteriőr kialakításával.

A célt és egyben a kihívást az jelentette, hogy a meglévő berendezést és a hely enteriőrjének emblematikus darabjait integrálják az új térbe, mely Prága óvárosában, az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított házak egyikében található. A régi elemek valóban megjelennek az új térben, de néhol új funkciót töltenek be: például az acél HEB-gerendák a padok alapjaivá váltak, a vasrudak térelválasztóként operálnak, a hegesztett drótháló pedig a növények otthona lett.

Az éttermet meghatározó betontéglafal messziről úgy fest, mintha parafadugók kiállítása lenne, pedig egy ennél sokkal izgalmasabb dologról van szó: a Gran Fierroban nem faszénen, hanem bioszénen készülnek az ételek, melyet a konyha növényi hulladékaiból állítanak elő. Erre utalnak a téglafalba integrált széndarabok.

„Mikor világossá vált számunkra, hogy a szénkitermelés mekkora mértékben járul hozzá az erdőirtáshoz, úgy döntöttünk, más megoldást kell keresnünk” – mondta el a döntés hátteréről a tulajdonos.

A fal így nem csak az enteriőr, a hely egész hitvallásának erős vizuális jelképévé vált.

Formafatal | Web | Facebook | Instagram

Fotók: BoysPlayNice

Forrás: sajtóanyag

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük