fbpx
Nyomj Entert

Favorit I Csizik Balázs

„A századforduló avantgárd absztrakt képzőművészete és az ebből táplálkozó kortárs művészeti és építészeti irányok jelentették a legtöbbet számomra a saját formanyelvem megtalálásában, így nem tudok mást kiemelni favoritként, még ha azóta így, felnőttebb fejjel talán értek még más, hasonlóan komoly és mély benyomások is. Ha visszaemlékezek arra, hogy mi volt az a pont, amikor először úgy gondoltam egy alkotásra, illetve művészre, hogy na igen, ez a nulla kilométerkövem, egy nyugvópont, amire tudok támaszkodni, akkor az Kazimir Malevich és a szuprematizmus, konstruktvizmus.

Mivel több szálon futott az érdeklődésem, foglalkoztatott a grafikai tervezés, a design, a fotográfia és ezeken túl a transzparens képzőművészeti formák, örömmel töltött el, hogy csak a leredukált alap geometrikus formák és színek használatával milyen nagy hatást lehet létrehozni. Ezzel gyakorlatilag összeforrt számomra a képzőművészet a design-al és ez tett bátrabbá azzal kapcsolatban, hogy nekem is érdemes kísérleteznem a médiumokkal, illetve azzal, hogy adott esetben összemossam a határokat ezek között. A fő szervezőerő így számomra is a dekorativitás és a szín- és formai rendszer lett. Ugyanakkor erős önbizalmat adott az a felismerés, hogy az alkalmazott grafika és a fine art próbálkozásaimnak nem kell küzdeniük egymással, fejlődhetnek bennem önállóan és akár össze is érhetnek.

Rám tényleg hatással van Malevich Fekete négyzete is, még ha elcsépelt műről is van szó. Egy nagyon bátor pont volt a képzőművészetben, ahol gyakorlatilag minden összesűrűsödött egy geometriai alakzatban, amit ő gondolt a művészetről. Nagyon korán, a századfordulón, egy ideológiailag nagyon zavaros időszakban mert létrehozni egy olyan jellegű művet, amivel messze megelőzte a kortársait. Talán akkor még nem is számolt azzal, hogy ezen keresztül mindenre kihatással tud lenni a mai napig – a képzőművészetre, a divatra, designra, fotóra de még a lakberendezésre is.”

Csizik Balázs fotós, grafikus


Favorit című cikksorozatunkban mai alkotókat kérdezünk meg hétről hétre arról, mi a kedvenc designtárgyuk és/vagy egyéb művészeti alkotásuk.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük