fbpx
Nyomj Entert

Intimitás és biztonság egyensúlya | Étkészlet a BOIR stúdiótól

A horvát Boir stúdió a pultra helyezett, nagy plexilapok helyett acélból és kőből készült tárgyegyüttessel oldaná meg a biztonságos, mégis közös étkezést a járványhelyzet idején. Itt van a New Normal, vagyis az új normális étkészlet.

A Boir stúdió különböző ételdesign-koncepciókkal kísérletezik – két alapítója Vlatka Leskovar-Zidar terméktervező és Ivan Zidar, aki grafikusból vált séffé. Munkáikban Ivan kulináris kísérletezés iránti szeretete keveredik Vlatka kutatásaival, amelyeknek fókuszában a tárgykultúra és a rituálék közötti kapcsolat áll. Így nem véletlen, hogy a járványhelyzetre reagálva megalkották az öt tárgyból álló, The New Normal névre hallgató új kollekciójukat.

Az étkészlet különböző eszközeinek kialakításában fontos szempontként fogalmazódott meg az intimitás és a biztonságos távolság közti egyensúly megtalálása. A tárgyak alapanyagában a sterilitás és a tisztaság érzetét keltő acél dominál, amelynek hűvös és geometrikus esztétikáját kőelemek hivatottak finomítani.

„A Boir új étkészlete az intimitás és a távolság közötti szakadékot szeretné áthidalni, lehetővé téve az élelem biztonságos megosztását és egyben elkülönítését is” – mondta el Ivan a Dezeennek adott interjújában.

A kollekciót olyan elemek alkotják, mint a Dessert for Two, azaz a párok számára kialakított tálkészlet, amely két kőedényből és két szokatlanul hosszú nyéllel ellátott kanálból áll, vagy a T alakú, acélfogantyúval ellátott tálaló, amelyhez két csipeszszerű eszköz is jár, hogy könnyedén leemelhessük róla a felszolgált sajt- és sonkaszeleteket. A New Normal étkészlet részét képezi még egy középen kettéválasztott, félkör alakú acél kenyérkosár, egy előétel vagy szusi tálalására alkalmas eszköz és a Platter for Two nevet viselő tányér, közepén egy szoborszerű kődarabbal.

„A kortárs étkezést az érzékek színházaként kezeljük” – tette hozzá Zidar. „Étkészleteink és kiegészítőink megadják az alaphangot, teret biztosítanak az előadásnak, a szakácsok és a gasztronómia kedvelőinek gondolatait stimulálják” – emelte ki.

Fotók: Nikola Zelmanović

BOIR | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük